RSS

You are here

Михајловићева на отварању највећег ветропарка на западном Балкану

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је данас отварању највећег ветропарка у Србији и на западном Балкану, “Чибук 1” у Мраморку, у општини Ковин. Отварању су присуствовали и председник Републике Србије Александар Вучић, директор компаније “Масдар” из Уједињених Арапских Емирата (УАЕ), која је један од инвеститора на овом пројекту, Мохамед ал Рамахи, као и друге високе званице.

 

“Драго ми је да видим да је пројекат који је започет у време кад сам била министарка енергетике завршен и да се повећава учешће обновљивих извора енергије у производњи електричне енергије у Србији. Овај ветропарк производиће енергију довољну за снабдевање града величине Новог Сада. Пројекат је важан и због очувања животне средине, наших обавеза као члана Енергетске заједнице, али и као пример другим инвеститорима да је Србија добро место за улагање, посебно кад су у питању савремене технологије”, рекла је Михајловићева.

 

Ветропарк “Чибук 1”, укупне инсталисане снаге од 158,46 мегавата, састоји се од 57  ветрогенератора, индивидуалне номиналне снаге од 2,78 мегавата, а процењена вредност инвестиције у његову изградњу износи 300 милиона евра.