RSS

You are here

Михајловићева на Самиту 16+1 у Дубровнику потписала споразуме за пројекте Нови Београд-Сурчин и Пожега-Бољаре

 

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписала је данас на Самиту НР Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе у Дубровнику два меморандума за наставак изградње ауто-пута на Коридору 11, и то за пројекте Нови Београд-Сурчин и Пожега-Бољаре.

 

Михајловићева је рекла да су потписани меморандуми значајни због тога што стварају могућност да се иде ка завршетку Коридора 11.

 

“Први од два меморандума који смо потписали у Дубровнику односи се на деоницу која је и финансијски и грађевински најзахтевнија на целом Коридору 11 кроз Србију, пројекат ауто-пута Пожега-Бољаре, односно до црногорске границе. Други меморандум, за деоницу Нови Београд-Сурчин, значајан је јер треба да омогући пуно функционисање Коридора 11. Очекујем да у наредних месец дана имамо комерцијални уговор, да се ради на документацији и да следеће године почну радови”, навела је Михајловићева.

 

Она је подсетила да се ове године пуштају у саобраћај 103 километра ауто-пута од Обреновца до Прељине, да почињу  радови на деоници Прељина-Пожега, а да се до краја године завршавају радови на деоници Сурчин-Обреновац, која је једно од најактивнијих и најбољих градилишта у Србији.

 

Говорећи о односима Србије и НР Кине, потпредседница Владе је рекла да је Србија пример како функционише механизам сарадње НР Кине и земаља Централне и Источне Европе, 16+1. “Ми не говоримо само о добрим пријатељским и политичким односима Србије и НР Кине, него и о одличним економским односима, о развијеној сарадњи у области инфраструктуре, али и о све бољим односима у области привреде и туризма. Дубровник је још једна прилика да то покажемо, а предстојећи форум у Пекингу још боља, будући да ће тамо бити потписани финансијски уговори за пројекте које почињемо да реализујемо. Реч је о изградњи ауто-пута Прељина-Пожега, вредног 450 милиона евра, као и изградњи деонице брзе пруге од Новог Сада до Суботице, која је вредна скоро милијарду евра“, рекла је потпредседница Владе.

 

Михајловићева је са потпредседником компаније “Чајна комјуникејшенс енд констракшен компани” (CCCC) Вен Гангом потписала Меморандум о разумевању на пројекту ауто-пута Е-763, деоница Нови Београд-Сурчин, а Меморандум о разумевању на пројекту ауто-пута Београд-јужни Јадран, Е-763, деоница Пожега-Бољаре, са председником компаније “Чајна роуд енд бриџ корпорејшен“ (CRBC), Лу Шаном.

 

Потписивању меморандума присуствовала је председница Владе Србије Ана Брнабић.

 

Пре потписивања, делегација Владе Србије је на маргинама Самита 16+1 имала састанке са делегацијама неколико кинеских компанија и то са “Хуавеијем”, “Пауер Чајна” и компанијама “Чајна комјуникејшенс енд констракшен компани” и “Чајна роуд енд бриџ корпорејшен“.