RSS

You are here

Михајловићева на Самиту у Риги потписује уговоре за пројекте вредне 734 милиона евра

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписаће током Самита шефова влада Кине и 16 земаља централне и источне Европе у Риги уговоре за инфраструктурне пројекте вредне 734 милиона евра.

 

Михајловићева ће заједно са представницима "Инфраструктуре Железнице Србије“ и конзорцијума кинеских компанија “China Railway International“ и „China Communications Construction Company“,потписати комерцијални уговор вредан 319 милиона евра за реализацију прве фазе пројекта Београд-Будимпешта, од српске престонице до Старе Пазове. Такође, на самиту ће бити потписан и Меморандум о разумевању са кинеском Ексим банком о кредитирању пројекта мађарско-српске железнице на територији Србије.

 

Изградња двоколосечне пруге дужине 34,5 километара од станице Београд-центар до Старе Пазове за брзине до 200 километара први је пројекат кинеске железнице на тлу Европе и биће грађена у складу са свим домаћим прописима и стандардима Европске уније.

 

Са кинеском Ексим банком потпредседница Михајловић ће потписати уговор о финансирању изградње ауто-пута Сурчин-Обреновац, вредан 208 милиона евра, за који је у јуну потписан комерцијални уговор са кинеском компанијом CCCC (China Communication Construction Company).

 

Нови ауто-пут је дужине 17,6 километара, а његов саставни део је и нови мост преко Саве дужине 1.800 метара. То ће бити трећа деоница на Коридору коју граде кинеске компаније, после деоница Обреновац-Уб и Лајковац-Љиг, укупне дужине 50,8 километара, на којима радове изводи „Shandong Hi-speed group“.

 

Кинеске компаније радиће и на наставку изградње Обилазнице око Београда, на деоници од Остружничког моста до Бубањ потока, укупне дужине 19,5 километара. Комерцијални уговор за изградњу деонице вредан 207 милиона евра, између Владе Србије, ЈП „Путеви Србије“ и кинеске компаније “Power Construction Corporation of China”, предвиђа могућност да домаће компаније учествују у радовима са 49 одсто. Радови на Секторима 4, 5 и 6, који су обухваћени овим уговором, укључиће изградњу 4 тунела, укупне дужине 2,7 километара, и 22 моста, укупне дужине 5,3 километра.