RSS

You are here

Михајловићева на скупштини НАЛЕД-а: Заједно до ефикасније администрације и бољих услова пословања

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је дијалог државе и привреде прави пут за унапређење услова пословања и да је заједнички циљ ефикаснија државна управа, као и администрација у локалним самоуправама.

 

“Реформа грађевинских дозвола и увођење електронске грађевинске дозволе сигурно је пример успешне реформе. Нису ни неки чланови Владе веровали кад смо доносили Закон о планирању и изградњи да ће се дозволе издавати за 28 дана, и зато је та реформа важна за промену свести. Резултат тих реформи су и нове инвестиције и смањење незапослености“, рекла је Михајловићева у обраћању на XIII годишњој скупштини НАЛЕД-а „Пут успешних реформи“.

 

Она је додала да је пут реформи често мукотрпан и да није једноставно спровести их, јер је потребан конзензус државе, привреде, цивилног сектора. “Али, кад смо се договорили, јер смо сви партнери у спровођењу реформи, онда смо и успели да остваримо циљ. Ако постоји једна кључна реч која треба да опише успешне реформе онда је то - заједно”, додала је она.

 

Михајловићева је истакла да је велики посао урађен и у реформи катастра, и у инспекцијским службама, где је, како је навела, потребно више људи. У наредном периоду, како је рекла, потребно је да се потпуно заврше електронски катастар, увођење е-управе у просторним плановима, као и да се убрзају реформе које су важне за рејтинг Србије на Дуинг бизнис листи.

 

“Важно је да држава увек има слуха за оно што говори привреда, а још много посла је пред нама ако желимо ефикаснију државну управу и ефикаснију администрацију у локалним самоуправама. Држава ради све што може да унапреди услове пословања, али верујем да и у локалним самоуправама, где се много тога “слива”, може много тога још да се уради како би пословање у Србији било лакше”, рекла је Михајловићева, и додала да се разматра заједно са НАЛЕД-ом и увођење посебне Дуинг бизнис листе за локалне самоуправе.

 

Потпредседница Владе је честитала НАЛЕД-у на 13 година важног и озбиљног рада и захвалила тиму ове организације на доброј сарадњи. “Свака награђена реформа и све што постигнемо на Дуинг бизнис листи је резулат заједничког рада”, навела је она.