RSS

You are here

Михајловићева: Надлежне службе брзо реаговале у тешкој ситуацији на рекама

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас Дирекцију за водне путеве – Пловпут, како би проверила тренутно стање на највећим рекама и мере које се предузимају током забране пловидбе.


“Ситуација на рекама је претходних дана била тешка, али се сви проблеми решавају правовремено, у сарадњи Министарства, Дирекције, инспекције за контролу пловидбе и јавних водопривредних предузећа. Надамо се да од четвртка можемо очекивати побољшање временских прилика и постепено пуштање пловидбе, чим то буде безбедно”, рекла је Михајловићева.


Директор Пловпута Љубиша Михајловић информисао је потпредседницу Владе о актуелној ситуацији на пловним путевима, пре свега на Дунаву, Сави и Тиси, на којима је већ неколико дана обустављена пловидба, а извештаје са лица места поднели су и запослени Пловпута путем Скyпе-а.


Према грубим проценама, на основу података из РИС система праћења и лоцирања бродова, директна штета од обуставе водног саобраћаја због леда на рекама износи око 50.000 евра дневно.


Михајловићева је подсетила да је током 2016. превезено око 9,5 милиона тона робе Дунавом и око 380.000 тона робе Савом, што је највећи обим транспорта у последњих седам година година.


“Верујем да ће транспорт робе нашим рекама наставити да се повећава, чим превазиђемо тешку ситуацију због временских прилика“, рекла је Михајловићева.


Министарство је због леда и јаких удара ветра током претходних дана дало налог за обуставу пловидбе најпре на Тиси, а затим и на Сави и Дунаву. Према последњим информацијама, на сектору Дунава код Бездана и Апатина око 70 одсто пловног пута је под ледом, код Новог Сада је око 60 одсто пловног пута под ледом, код Београда око 50 одсто, док је код Великог Градишта 100 одсто пловног пута покривено ледом.