RSS

You are here

Михајловићева: Не може нико да не буде одговоран за то што плаћамо милијарду за већ урађен пут

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да не може да нико не буде одговоран због тога што ће грађани Србије платити још милијарду динара за пут који је већ изграђен и да је због тога министарство којим руководи поднело кривичну пријаву против 14 лица, међу којима су бивши министар инфраструктуре, представници извођача и надзора.

 

“У претходне три године много смо урадили и немам намеру да стојим иза било чијег нерада, неодговорности или јавашлука, а на тужилаштву је да каже да ли постоји основа да се кривична пријава претвори у оптужницу. Ово је порука свима да смо успоставили систем, да се много тога променило и да се ником неће толерисати пропусти, било да ради километар или 100 километара пута”, рекла је Михајловићева.

 

Она је нагласила да се у извештајима стручних институција јасно каже да од 12,5 километара деонице Уб-Лајковац, најмање 4,5 километара мора да се ради поново, јер су анализе показале да се цемент распао, да је уграђивана глина и да је на неким местима потребно да се замени слој од дубине од три до четири метра, па чак и 11 метара на неким косинама.

 

“Ова Влада нема милијарду динара за бацање. Ми смо овај пут већ платили 70 милиона евра. Поред тога што морамо поново да обезбеђујемо новац за нешто што је већ изграђено, други проблем је што ће се радови на овој деоници изводити целе следеће године, због чега нећемо моћи да пустимо цео ауто-пут од Обреновца до Чачка, који ће бити завршен раније”, рекла је Михајловићева.

 

Она је истакла да у овом случају нема политике, већ да је кривична пријава искључиво последица обавезе да се утврди чија је одговорност за штету која ће бити нанета држави и да се о свим сумњама обавести тужилаштво.

 

Михајловићева је додала да ће тражити да се уради анализа и за преосталих осам километара деонице, и додала да 1,07 милијарди, колико је до сада процењен износ додатних радова, вероватно није коначан износ причињене штете.

 

Тужилаштву за организовани криминал поднета је кривична пријава против 14 лица, укључујући бившег министра Милутина Мркоњића, представнике „Путева Ужице“ и „Планума“, као извођача радова на деоници Уб-Лајковац, као и представнике Саобраћајног института ЦИП, Института за путеве и „Коридора Србије“, који су вршили надзор.