RSS

You are here

Михајловићева: Нема развоја без инфраструктуре, градимо пет нових ауто-путева

 Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је улагање у инфраструктуру важно због развоја земље и да Србија ове и идуће године почиње да гради пет нових ауто-путева.

 

“Ова година је прекретница у области инфраструктуре, јер не само што се завршава Коридор 10, него и почиње изградња неколико нових ауто-путева. Између осталог, већ смо почели радове на деоници Прељина-Пожега, која је важна за повезивање и ка Црној Гори и ка Босни и Херцеговини. За ауто-пут Сремска Рача - Кузмин већ је подигнут камп извођача и очекујемо да врло брзо почну радови, а за Моравски коридор, који је посебно важан за повезивање Србије изнутра, усвојен је посебан закон и очекује се да Владина комисија донесе критеријуме за избор извођача”, рекла је Михајловићева.

 

Она је истакла да ове године почиње и изградња ауто-пута и брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница, а наредне године и прве деонице ауто-пута Ниш-Мердаре, а да је у претходне четири године изграђено више од 300 км ауто-путева.

 

Говорећи о проблему дугог чекања на границама, она је рекла да Србија креће у нови пројекат како би се направиле заједничке контроле на границама са Румунијом, Бугарском, Хрватском и Мађарском, на једном пункту, уместо постојећих дуплих контрола.

 

 “Много већи изазов је уклањање нефизичких баријера са чланицама ЕУ него са земљама региона које нису чланице ЕУ, као што су Босна и Херцеговина и Црна Гора, са којима ћемо имати заједничке граничне прелазе”, рекла је Михајловићева.