RSS

You are here

Михајловићева: Нећу да одустанем од анализе сваког динара за изградњу Коридора 10

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у интервјуу за београдску „Политику“ да нема намеру да одустаје од провере сваког динара који је утрошен за изградњу Коридора 10.

 

"Од тога нећу да одустанем. Анализа је у изради, али није завршена јер још нису завршени сви радови на Коридору 10. Остали су радови који не утичу на безбедан саобраћај, али који морају да се заврше како би се додатно обезбедиле и осигурале све позиције како у Грделичкој клисури, тако и на делу ауто-пута на изласку из Сићевачке клисуре. И ти радови ће трајати читаве ове године. Али оно што у овом тренутку знамо, јесте да је до сада на изградњу источног крака Коридора 10 (Е 80) од Ниша до Димитровграда потрошено 485 милиона евра, а на изградњу јужног крака Коридора 10 (Е 75) од Ниша до Прешева до сада је потрошено 630 милиона евра. Обећала сам да ћу проверити сваки динар и то ћу и да урадим", нагласила је Михајловићева.

 

Говорећи о потреби доношења специјалног закона о инфраструктури, Михајловићева је истакла да је једини циљ тог закона убрзање градње, а да они који критикују то чине јер никада нису радили на пословима инфраструктуре.

"Једини разлог за доношење овог закона је брзина и спречавање непотребног губљења времена. На основу досадашњег искуства закључили смо да велики део времена губимо на решавање имовинско-правних односа пре издавања потребних дозвола за путеве, пруге и слично. И то је био један од главних разлога за кашњења, а немамо времена за бацање. Министарство у својим плановима за 2020. и наредне две године има пројекте вредне око пет милијарди евра, од нових ауто-путева, пруга, брзих саобраћајница, рехабилитације 5.000 км регионалних и локалних путева. Све су то пројекти линијске инфраструктуре који се граде у дужинама од неколико десетина и стотина километара и на неколико хиљада катастарских парцела. И овај закон је неопходан само како бисмо убрзали ствари, од процеса прибављања земљишта, до издавања неопходних дозвола и убрзања јавних набавки неопходних за реализацију ових пројеката од значаја за Србију. Нема другог разлога", навела је Михајловићева.

 

Према њеним речима, грађевина је и даље највећи мотор развоја Србије.

"Резултати грађевинарства у 2019. су наставак вишегодишњег тренда који очекујемо и у 2020. години, који је покренут реформама у грађевинарству и ефикаснијом реализацијом инфраструктурних пројеката. Зато је Србија данас девета на свету по издавању електронских грађевинских дозвола. Вредност изведених радова у грађевинарству повећана је од 2014. до 2018. са 202 милијарде на 332 милијарде динара. Учешће грађевинарства у БДП-у повећано је у том периоду са 3,2 одсто на 4,5 одсто, а у 2019. премашиће пет одсто. Само у трећем кварталу 2019. имали смо раст вредности изведених грађевинских радова од 40 одсто, што је највећи забележен раст, а имаћемо још већи раст у последњем кварталу. У октобру смо поново оборили рекорд по броју издатих грађевинских дозвола у једном месецу, чак 2.433! А у читавој 2019. години укупно је издато више од 21.000 грађевинских дозвола", истакла је Михајловићева.