RSS

You are here

Михајловићева: Нова Европска комисија биће успешна, а круна успеха да буде пуноправно чланство земаља западног Балкана у ЕУ

Потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић, очекује да ће нова Европска комисија коју предводи Урсула фон дер Лајен бити успешна и да ће њихов успех бити крунисан и територијалним комплетирањем Европе - пуноправним чланством земаља западног Балкана.

 

"Охрабрују предложени састав Европске комисије и циљеви које је поставила председница Урсула фон дер Лајен, попут бриге о климатским променама, односима са Кином и САД, мултикултуралности и заштитe европског начина живота. Све то показује да ЕУ, али као заједница, жели да се постави као кључан геополитички фактор. Посебно радује што је за комесаре предложено чак 13 жена, највише до сада, што показује и колико је за ЕУ значајна родна равноправност", каже Михајловићева, која је и председница Координационог тела Владе Србије за родну равноправност.

 

Михајловићева очекује и да ће се одмах након избора у Приштини Европска комисија фокусирати на преговоре Београда и Приштине и постизање компромисног решења за Косово.

 

"Очекујем једну фер и избалансирану политику Европе према Србији, у којој ће се вредновати наши резултати и спроведене реформе. У прилог томе говори и предлог да нови комесар за проширење буде бивши мађарски министар правде Ласло Трочлањи, који се отворено залаже за проширење Европске уније на земље западног Балкана", истакла је Михајловићева.