RSS

You are here

Михајловићева: Нулта толеранција према свим облицима насиља и дискриминације

“Људска права и борба против свих облика дискриминације, као и стварање једнаких могућности за све грађане и грађанке Србије, приоритет су наше Владе и драго ми је да и на данашњој конференцији можемо да разговарамо о томе. Много тога смо урадили, али је и много посла пред нама”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је, отварајући конференцију “Борба против нетолеранције и промоција једнакости”, коју заједно организују Влада Србије и Савет Европе, истакла да једино ако сви заједно – и држава и невладин сектор, међународне организације и медији, радимо, можемо постићи резултат, а то је нулта толеранција према свим облицима дискриминације.

 

“Не смемо заборавити децу и младе и неопходност да се од малих ногу едукују о људским правима и потреби да поштују једни друге. Не смемо окренути главу пред вршњачким насиљем и огромном дискриминацијом која постоји према женама, деци, Ромима и Ромкињама, особама са инвалидитетом и старима људима.  Политичка воља постоји, само тим побеђује и само заједно можемо остварити циљ, а то је друштво једнаких могућности за све“, рекла је она.

 

Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права, рекла је да Србија заједно са Делегацијом ЕУ и Саветом Европе реализује програм који за циљ има промоцију једнакости и борбу против дискриминације.

 

“У првој фази смо фокус ставили на националне мањине, у другој фази програма који ће трајати до 2022. бавићемо се говором мржње и дискриминацијом ЛГБТ заједнице. Данашња конференција је важна јер размењујемо искуства и примере добре праксе, тежећи ка друштву једнаких шанси”, рекла је она.

 

Марија Данијела Маруда, потпредсеница Европске комисије против расизма и нетолеранције (ЕКРИ), рекла је да се од оснивања ове комисије, пре 25 година, до данас ситуација није много променила и да је то забрињавајуће.

 

“Зато је важно да кроз синергију, каква постоји и данас на овој конференцији, заједно радимо, да прикажемо добре праксе, разменимо искуства и заједнички допринесемо борби против дискриминације. Сложићу се са потпредседницом Владе, рад са младима и њихово образовање добар су пут ка томе”, рекла је она. 

 

Тобиас Флесенкемпер, шеф мисије Савета Европе у Србији, изразио је задовољство што се данашњом конференцијом обележава 70 година постојања Савета и 25 година од оснивања ЕКРИ-ја.

 

“Заједно можемо допринети промоцији разноликости, унапређењу толеранције и борби против дискриминације која је присутна свуда у свету. Хвала Влади Србије на подршци”, рекао је он.

 

Амбасадор Француске у Србији Жан-Луј Фалкони рекао је да ће ова држава наставити сарадњу са Србијом на пољу уанпређења родне равноправности и борби против свих облика дискриминације.

 

“Француска ће искористити своје председавање Комитетом министара Савета Европе да још више допринесе промоцији различитости и људских права. Много је изазова пред нама”, рекао је он.