RSS

You are here

Михајловићева: Одлични односи с Кином важни за већи развој Србије

Кина и Србија су земље партнери, наши традиционално добри односи последњих година су све бољи, а пројекти које заједно радимо допринеће већем привредном расту и економском развоју Србије и њених грађана, изјавила је у интервјуу за кинеску ТВ Пекинг потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.


“Влада Србије је отворена за сваки даљи вид партнерског односа на Народном Републиком Кином. Желимо да добре односе даље продубљујемо, јер то нама много значи“, поручила је Михајловићева.


Потпредседница Владе је рекла да две земље не сарађују само у области инвестиција, већ више од тога.


„Примера ради, на заједничким инфраструктурним пројектима које радимо, као што је изградња брзе пруге Београд–Будимпешта, кинески инжењери помажу нашим стручњацима. Наши инжењери имају прилику да уче јер из Кине нам стижу и нове технологије, што је за Србију добро“, рекла је потпредседница Михајловић.


Према њеним речима, колико су односи две земље добри могу да виде и грађани, пре свега на завршеним заједничким пројектима. Михајловићева је као пример навела мост Земун-Борча, који по завршетку није само отворио транзитни коридор, већ је подстакао и отварање компанија у непосредној близини. Она је подсетила да су у Риги недавно с кинеским партнерима потписани споразуми вредни 734 милиона евра.


“На основу једног од тих споразума ускоро почиње изградња пруге Београд-Будимпешта. Председници и премијери Србије и Кине истакли су да је то стратешки циљ. Пресрећни смо што и Кина има исти осећај за тај пројекат. То је од огромног значаја, а по његовој реализацији, Србија ће показати да јесте транзитни коридор региона“, рекла је Михајловићева.


Србија је потписала уговор са кинеским компанијама о изградњи деонице ауто-пута Сурчин-Обреновац, као и за обилазницу око Београда од Остружнице до Бубањ потока. У тим пословима домаће фирме учествоваће са близу 50 одсто, како у самој градњи, тако i када је реч о коришћењу наших производа.