RSS

You are here

Михајловићева: Одређене локације за јефтине станове, градња у првој половини 2018.

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да је шест градова предложило локације за градњу укупно 20.295 јефитних станова за припаднике војске, полиције и служби безбедности и да би градња могла да почне већ у првој половини следеће године. 

 

Станови ће бити грађени у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Краљеву и Врању и тим потпредседнице Михајловић одмах после Нове године предложиће Радној групи за градњу ових станова локације на којима у најкраћем року градња може да почне.

 

“У Београду постоји потреба за изградњом нешто више од 14.000 станова за припаднике снага безбедности и градска управа предложила је пет локација за градњу ових станова. Од свих локација сматрамо да је најбоља у Бањи Овча на општини Палулула, која би могла да буде припремљена за градњу у првој половини 2018. Овде би могло се се изгради око 2.000 станова, што би била прва фаза градње свих потребних станова у Београду”, каже Михајловићева.

 

Нови Сад, у коме постоји потреба за изградњом 1.800 станова, предложио је четири локације за градњу јефитних станова: Сајлово, Југовићево, Парагово и Мишелук 2.

 

“Све предложене локације у Новом Саду су прихватљиве, делимично су опремљење и потребно је уложити у комуналну инфраструктуру. Изградња може почети на једној или више локације истовремено у другој половини следеће године”, наводи Михајловићева.

 

У Нишу је планирана градња око 2.000 станова, а град је предложио да се они граде на простору касарне Књаз Михајло. Међутим, након овог предлога стигла је информација да се на овој локацији налази археолошко налазиште које би успорило или онемогућило изградњу, тако да ће град Ниш предложити нову локацију за јефтине станове.

 

Крагујевац има потребу за градњом 533 јефитна стана. Град је предложио да се сви станови изграде у насељу Денино брдо, али је потребно да се уложи доста новца у комунално опремање ове локације. Локална власт у Краљеву одредила је само једну локацију, Воћареве ливаде у насељу Рибница, на којој се може изградити око 1.000 јефтиних станова, колико је и потребно за припаднике снага безбедности Србије у овом граду. И на овој локацији потребно је изградити нове саобраћајнице и осталу комуналну инфраструктуру.

 

Врање је предложило шест потенцијалних локација за изградњу јефтиних нешто више од 800 станова, колике су потребе за војску и полицију. 

 

“Пошто смо прегледали документацију, у Врању се у првој половини 2018. може кренути у градњу станова на три локације на којима би могли да се изграде сви станови за потребе наших снага безбедности”, каже потпредседница Владе Зорана Михајловић.