RSS

You are here

Михајловићева: Омогућити Ромима и Ромкињама школовање, здравствену заштиту и посао, као и свим осталим грађанима Србије

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за праћење реализације Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је данас свечаности поводом почетка пилот-пројекта сарадње са одабраним градовима и општинама, у оквиру ГИЗ-овог пројекта „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“. 

 

Михајловићева је том приликом истакла да је Влада Србије чврсто опредељена да инклузија ромске заједнице не буде само прича, идеја и жеља и да се у реалном животу свакодневно боримо да обезбедимо једнаке услове за Роме и Ромкиње. 

 

“Омогућити Ромима и Ромкињама једнаке услове да се развијају, образују, запошљавају и живе као сви остали грађани Србије за нас је важно, не због уласка у Европску унију и отварања поглавља, већ због развоја Србије, привредног развоја и тежње да сви наши грађани живе добро, квалитетно и по европским стандардима”, истакла је она. 

 

Михајловићева је додала да је овај пројекат посебно важан јер је неопходно да се сви више потрудимо да се све мере и акциони планови спроводе на локалном нивоу, те да ће Влада Србије и Координационо тело наставити да се тиме баве у сарадњи са међународним партнерима као што је ГИЗ. 

 

Зоран Радојичић, градоначелник Београда, рекао је да Град спроводи политике Владе Србије када су инклузија и интеграција ромске заједнице у друштво у питању. 

 

“Посебно смо фокусирани на области попут социјалне заштите и добијања личних докумената, запошљавање, стамбено збрињавање и здравствену заштиту. Начин на који помажемо маргиналне групе показује колико смо као друштво социјално одговорни”, рекао је Радојичић. 

 

Томас Шиб, амбасадор Немачке у Србији, истакао је да је интеграција маргиналозованих група значајан стуб немачко-српске сарадње и да ће ГИЗ наставити да подржава координационе механизме Владе у том подухвату. 

 

“Значајан услов за социјалну инклузију Рома из Ромкиња су добро функционишуће државне структуре. Наставићемо да подржавамо Владу Србије, а посебно нам је драго да је 15 општина и 12 градова који показују велики ангажман и рад у овој области. Важно је и што смо укључили локалну привреду на том задатку”, рекао је Шиб.