RSS

You are here

Михајловићева: Општинама још хиљаду радника и квоте за озакоњење

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, представила је данас план како да се озакоњење нелегалних објеката у Србији заврши до краја мандата ове владе.


“Да би овај задатак био завршен, све локалне самоуправе у Србији добиће могућност да на одређено запосле више од 1.000 људи који ће радити искључиво на пословима озакоњења. У исто време, Министарство је одредило дневне и месечне квоте свакој општини како би озакоњење у Србији било завршено до краја мандата ове владе. Ми ћемо на свака два месеца обавештавати јавност о контроли примене ових мера”, рекла је Михајловићева на конференцији за новинаре поводом годину дана од доношења Закона о озакоњењу објеката.


Она је објаснила да се у претходном периоду управо мали број запослених у општинама, који поред озакоњења неретко раде и друге послове, показао као главна кочница у спровођењу закона. Додатни запослени у локалним самоуправама биће ангажовани с бироа и с њима ће бити закључивани уговори о привременим и повременим пословима, а плаћаће их локалне самоуправе.


Потпредседница Владе је додала да је за годину дана од доношења Закона о озакоњењу објеката донето 37.850 решења и да је завршен попис 364.400 објеката, те да је то доказ да “озакоњење не може да се заустави”, и још једном поновила да неће бити новог закона.


“То је много више него што је у истом периоду озакоњено по свим претходним законима о легализацији, али није ни близу онога што Влада Србије жели. Сада ће општине морати да раде брже, а Министарство жели да помогне. Као приоритет смо ставили озакоњење породичних кућа и станова јер желимо да грађани што брже и лакше озаконе своје нелегалне објекте, пошто је закон управо и донет због грађана”, рекла је Михајловићева.


Потпредседница Владе је рекла да је брже спровођење озакоњења у најбољем интересу локалних самоуправа. Уколико заврше овај посао у предвиђеном року, локалне самоуправе ће само од такси на озакоњење имати приход од 8,4 милијарде динара. Након завршетка озакоњења локалне самоуправе ће имати и много веће приходе од пореза на имовину.


Конференцији за медије присуствовали су начелници округа, као и представници градова који су имали најбоље резултате у попису нелегалних објеката - Крагујевца, Чачка, Лапова, Сврљига и Богатића, као и представници градова који су донели највише решења о озакоњењу - Београда, Новог Сада, Краљева, Зрењанина и Неготина.