RSS

You are here

Михајловићева отворила Опленачку бербу: Да не заборавимо традицију, да радимо за будућност

Потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић, отворила је данас у Тополи 54. опленачку бербу и поручила да Топола и цела Србија треба да памте своју историју и чувају традицију, али и да раде за будућност, како би нове генерације живеле у срећној, развијеној и модерној Србији.

 

“Чини ми да нигде као одавде, као вино из бачве, није потекла жеља људи за слободом, миром и животом о којем ће сами да одлучују. Нема те војске која током претходна два века није тутњала овим просторима, нема те силе која овде није палила и рушила. Али данас, они су протутњали, ми смо остали, чокоти су сачувани да покажу традицију, да нам говоре о историји, да нас подсете да су људи смртни и да треба да учине све да историју никад не забораве. Ту су и да нас подсете да данас више него икад треба да радимо за будуће генерације, да се потрудимо да у свим крајевима Србије градимо путеве, пруге и отварамо фабрике”, рекла је потпредседница Владе.

 

Она је захвалила организаторима и учесницима Опленачке бербе што чувају традицију и додала да је ова манифестација само део онога што Топола и Шумадија, као леп и богат крај, могу да дају за будућност Србије. “Хвала вам свима што кроз Опленачку бербу чувате традицију, али и дајете свима нама задатак да заједно водимо рачуна о будућности, да млади и будуће генерације остану овде, а да се Србија развија”, рекла је Михајловићева.

 

Председник Општине Топола Драган Јовановић рекао је да је Опленачка берба једна од три водеће привредно-туристичке манифестације у Србији, и нагласио да је та општина велики произвођач и извозник вина и воћа. “Све то не би било могуће да није било подршке Владе Србије развоју инфраструктуре у Тополи. До сада је завршена реконструкција око 30 километара пута Топола-Рудник, а идуће године ће почети обнова пута Топола-Крагујевац”, рекао је Јовановић.

Михајловићева је током посете Тополи обишла и винарију Стари Опленац.