RSS

You are here

Михајловићева: Почиње пројекат реконструкције пруге Београд-Загреб, скратићемо путовање возом за више од три сата

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да ће реконструкцијом пруге Београд-Загреб путовање између престоница Србије и Хрватске путовање бити скраћено са садашњих око седам и по сати на нешто више од три сата.

 

“Пројекат реконструкције пруге први је опипљиви резултат посете председника Србије Александра Вучића Хрватској. Реализацију пројекта почињемо данас, меморандумом који ћу потписати са хрватским министром мора, промета и инфраструктуре Олегом Бутковићем, који долази у посету са својим тимом из министарства и Хрватских железница”, рекла је Михајловићева гостујући у јутарњем програму ТВ Прва.

 

Она је навела да меморандум између осталог предвиђа да ће две земље заједно конкурисати код ЕУ за финансирање израде пројектне документације, а потом и за реконструкцију пруге.

 

“Очекујем да ове године кренемо са пројектном документацијом, са радовима идуће године, како бисмо за две-три године имали реконструисану пругу којом ће се путовати уместо седам и по, око три сата ”, рекла је Михајловићева, и додала да је то важно како због путника, тако и због превоза терета, јер се ова пруга налази на Коридору 10.

 

Укупна дужина пруге Београд-Загреб износи 412 километара, а процењена вредност радова на територији Србије је око 250 милиона евра.