RSS

You are here

Михајловићева: Подигли смо грађевинарство на ноге, крећемо у нови инвестициони циклус

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, честитала је данас свим запосленима у грађевинарству Дан грађевинара Србије – 8. август и поручила да је грађевинарство поново један од покретача привредног раста, а да ће с новим инвестиционим циклусом који креће идуће године бити још више посла за наше грађевинаре.

 

“Драги грађевинари, успели смо заједничким радом – запослених, синдиката, грађевинских компанија, јавних предузећа и људи у Министарству - да грану која је годинама била синоним за “стару славу” вратимо у живот, да поново буде покретач раста српске привреде и развоја земље”, каже потпредседница Владе. Она истиче да је Србија данас земља која завршава своје велике инфраструктурне пројекте и почиње нове, 10. је на свету по издавању грађевинских дозвола, има више од 28.000 активних градилишта, а грађевинарство у 2018. бележи раст од 25 одсто и даје највећи допринос расту БДП-а.

 

“Пројекти који се завршавају после неколико деценија показали су да Србија и даље има квалитетне фирме, добре раднике и инжењере и способне менаџере у грађевинарству. До краја године биће завршени пројекти које је Србија чекала деценијама, међу којима су најважнији изградња источног и јужног крака друмског Коридора 10, као и 103 километра ауто-пута кроз Шумадију од Обреновца до Чачка. Обновљено је и више од 220 километара пруга, а до 2020. биће изграђена и 5.203 стана за припаднике снага безбедности у шест градова у Србији”, наводи Михајловићева.

 

“Хвала вам што нисте одустали кад је било најтеже за српско грађевинарство, кад су пројекти стајали, а грађевинске фирме пропадале. Данас, кад грађевинска индустрија има подршку државе, кад имамо модерне законе и новац да реализујемо пројекте, важно је да настави да подиже своје капацитете у знању и технологијама и да се домаће фирме удружују и да раде заједно, јер нас очекује нови инвестициони циклус вредан више од пет милијарди евра”, каже потпредседница Владе.

 

Она додаје да Србију у наредних пет година очекују градња ауто-пута од Ниша до Мердара, деонице Коридора 11 Прељина-Пожега, Моравског и Фрушкогорског коридора, брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница, кружног ауто-пута Београд-Сарајево, као и наставак реконструкције железничког Коридора 10 и барске пруге.

 

“Србија ће наставити да гради и повезује се са суседима и потребни су јој снажна грађевинска индустрија и реформисана јавна предузећа, како бисмо могли да одговоримо изазовима који су пред нама”, каже Михајловићева.