RSS

You are here

Михајловићева: После 30 година завршавамо београдски прстен

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас, заједно са амбасадорком НР Кине у Србији, Чен Бо, радове на изградњи обилазнице око Београда, на деоници од Остружнице до Бубањ потока, на којој радове изводи кинеска компанија “Пауер Чајна”.

 

“После 30 година назире се завршетак београдског саобраћајног прстена, да Београд буде као многе друге европске престонице. Неће бити лако, али важан је резултат јер је обилазница важна и за Србију и за повезивање са регионом, јер данас имамо око 20 милиона возила више на нашим ауто-путевима у односу на пре неколико година”, рекла је Михајловићева после обиласка радова у левој цеви тунела Стражевица.

 

Она је додала да ће у јуну бити поднета и апликација у вези са наставком изградње обилазнице око Београда, за сектор Ц од Бубањ потока до Панчева, за коју је недавно у Пекингу потписан меморандум са истим компанијама које раде и на сектору Б. “Радићемо на томе да идуће године и на тој деоници почнемо радове”, додала је она.

 

Михајловићева је захвалила кинеској амбасадорки и НР Кини на великој подршци у реализацији инфраструктурних пројеката.

 

Амбасадорка НР Кине Чен Бо рекла је да су у претходном периоду већ постигнути видљиви резултати у области инфраструктуре, у интересу економског развоја и Србије и НР Кине. “Обилазница око Београда има велики значај за развој Београда, и сигурна сам да ће „Пауер Чајна“ учинити све напоре да заврши посао квалитетно и у року”, рекла је она и захвалила потпредседници Владе и њеном тиму, који су дали сву могућу помоћ и подршку кинеској компанији током реализације пројекта.

 

Генерални директор огранка компаније “Пауер Чајна” у Београду, Јанг Бо, рекао је да је уговор за изградњу ове деонице потписан у оквиру самита 16+1 и да је овај пројекат значајан за економски развој Србије, као и за развој компаније у Србији, будући да представља њен први пројекат у Србији. Он је додао да очекује да пројекат буде успешно завршен и да допринесе смањењу саобраћајног оптерећења у Београду.

 

В. д. директора ЈП “Путеви Србије” Зоран Дробњак рекао је да извођача чека тежак посао на захтевној деоници коју гради и да се нада да ће бити испоштован рок. Он је додао да је ова деоница важна за растерећење саобраћаја у Београду, јер обилазницом дневно просечно прође око 15.000 путничких и око 2.000 теретних возила.

 

Деоница обилазнице око Београда од Остружнице до Бубањ потока дуга је 19,5 километара, а вредност радова је 207 милиона евра.