RSS

You are here

Михајловићева: После 60 година Аеродром “Никола Тесла” добија најмодернији контролни торањ

„Ваздушни саобраћај је подједнако важан за развој Србије као и остали видови транспорта и од 2014. године, од када улажемо у њега, ваздушни саобраћај је по свим стандардима у Европској унији. Након 60 година Аеродром „Никола Тесла“ добиће нови центар контроле летења са торњем изграђеним по свим светским стандардима“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, присуствујући потписивању Уговора за изградњу анекса зграде Центра контроле летења Београд са торњем АKЛ Београд, између Kонтроле летења Србије и Црне Горе (СМАТСА) и „Енергопројекта високоградње“.

 

Михајловићева је додала да је 2019. година инфраструктуре, у којој је доста тога урађено, као и да чињеница да укупан инвестициони програм СМАТСА износи 126 милиона евра говори у прилог томе колико је за државу ваздушни саобраћај важан.

 

„Поред тога што ће београдски аеродром коначно добити нови торањ, ми ћемо следеће године започети и изградњу торња на аеродрому у Нишу, као и изградњу нове писте на аеродрому у Kраљеву. Имајући у виду колико се у ваздушни саобраћај није улагало раније, за нас је сваки пројекат важан“, рекла је она.

 

Предраг Јовановић, директор Kонтроле летења Србије и Црне Горе, рекао је да је СМАТСА пре две године започела процес свеобухватне модернизације система и да ће Аеродром „Никола Тесла“ добити најмодернији и најлепши торањ у региону.

 

„У питању је паметна и енергетски ефикасна зграда са најмодернијом опремом, што ће допринети ефикасном и безбедном надгледању саобраћаја на аеродрому. Објекат ће се простирати на 7.500 квадратних метара, торањ ће бити висок 75 м, са куполом на врху, одакле ће се вршити контрола летења“, рекао је Јовановић.

 

У име извођача радова „Енергопројекта високоградње“, Зоран Михаиловић, директор друштва, истакао је задовољство због поверења које је указано овој компанији, рекавши да она поседују све капацитете и опрему за овај посао, те да ће радови започети после празника.