RSS

You are here

Михајловићева: Послови за домаће грађевинске фирме вредни 970 милиона евра

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је циљ Владе повећање удела грађевинарства у бруто домаћем производу (БДП) са пет на седам одсто, као и да је тај циљ могуће остварити за две до две и по године.

 

“На почетку мандата Владе, удео грађевинарства био је испод пет одсто БДП-а, сад је око пет одсто, а циљ је да учешће грађевинарства повећамо на седам одсто”, рекла је Михајловићева отварајући 43. међународни сајам грађевинарства на Београдском сајму.

 

Потпредседница Владе је поручила да држава посебно води рачуна о домаћој грађевинској индустрији и предузећима која могу да конкуришу за рад на пројектима вредним више од 970 милиона евра. „Држава је обезбедила новац и створила услове да се у Србији гради, а на нашим фирмама је да искористе ту шансу“, поручила је Михајловићева.

 

Она је подсетила да је у претходном периоду Влада радила на томе да се створи бољи пословни амбијент у Србији, што је и постигнуто не само кроз лакше издавање дозвола за градњу, него и кроз јасну политику у области грађевинарства.

 

„Јасна политика развоја грађевинарства је услов доласка нових компанија и нових инвестиција“, рекла је Михајловићева, и поручила да грађевинарство може да се развија само уз сарадњу свих, не само у Србији, већ и у окружењу.

 

“Регион западног Балкана и читава југоисточна Европа може да се развија само ако радимо заједно. Зато желимо да буде још више нових градилишта и послова не само у Србији, већ у целом региону”, рекла је Михајловићева.

 

Она је руководству и запосленима на Београдском сајму честитала 80 година постојања овог предузећа и свим учесницима Сајма грађевинарства, којих је више него претходне године, пожелела успешан сајам и склапање нових послова.  

 

Потпредседница Владе је посету Сајму грађевинарства завршила обиласком штандова, међу којима и штанда Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, на којем сви посетиоци могу да се упознају са процедуром издавања електронских грађевинских дозвола, аплицирају за дозволу или да добију све потребне информације.

Она је посебно похвалила учешће младих из средње грађевинске и стручних школа на сајму, којима ће то бити прва прилика да се упознају са грађевинском механизацијом и сазнају више о пословима у области грађевинарства.

 

На Међународном сајму грађевинарства СЕЕБЕ на Београдском сајму, који траје од 19. до 23. априла, учествује више од 550 излагача из 30 земаља. Мото овогодишњег 43. сајма грађевинарства је "Златна грана српске привреде", а очекује се да ће манифестацију посетити више од 41.000 људи.