RSS

You are here

Михајловићева потписала Уговор о друмском транспорту између Србије и Велике Британије

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, и британски министар за транспорт Џеси Норман потписали су данас у згради британског парламента у Лондону Споразум о међународном друмском саобраћају између Србије и Велике Британије. 

 

“Ово је важан дан пре свега за српске превознике јер споразум који смо данас потписали предвиђа потпуну либерализацију друмског саобраћаја између наше две земље и превоз терета без дозвола и лиценци које су до сада представљале проблем. Такође, разговарали смо и о ваздушном саобраћају и билатералном споразуму који ћемо ускоро усагласити и у овој области”, изјавила је Михајловићева.

 

Британски министар Џеси Норман изразио је задовољство због данашњег састанка и потписаног споразума о друмском саобраћају истакавши да је то огроман корак напред за обе земље и даљу међународну сарадњу.

 

“Изузетно сам задовољан због постигнутог договора, то је важно за моју земљу, важно је и за Србију. Отворени смо за сваку сарадњу, размену знања и искустава када су у питању саобраћај и инфраструктурни пројекти у овој области”, рекао је Норман.

 

Споразум о међународном друмском саобраћају између Велике Британије и Србије предвиђа либерализацију транспорта са Србијом, чиме се знатно побољшава позиција српских транспортера у међународном превозу терета.

 

“Ово је добра вест за српске превознике имајући у виду чињеницу да су робна размена и број превоза које они обављају са Великом Британијом у сталном порасту”, рекла је Михајловићева.

 

Она је позвала министра Нормана да посети Београд, што је и британски колега прихватио, а једне од теме разговора у Србији биће и потписивање протокола између два министарстава о размени знања и искустава у вођењу великих инфраструктурних пројеката.

 

По завршетку састанка потпредседница Владе поклонила је британском министру Џесију Норману слику у златовезу, рад жена са села, које у оквиру пројекта “Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима” израђују традиционалне производе из српске културне баштине. Михајловићева је од британског колеге добила књигу са посветом.

 

Пре овог састанка Михајловићева је са сарадницима обишла и највеће градилиште у Британији и Европи, изградњу пруге испод Лондона. Реч је о пројекту који је вредан више од 15 милијарди фунти.