RSS

You are here

Mихајловићева потписала уговоре за ауто-пут Сурчин Обреновац и обилазницу око Београда вредне 415 милиона евра

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић и председник Ексим банке Лиу Лианг потписали су данас уговор о финансирању изградње ауто-пута Сурчин-Обреновац вредан 208 милиона евра. 

 

Потпредседница Владе, заједно директором ЈП Путеви Србије, потписала је са кинеском компанијом "Power Construction Corporation of China”, комерцијални уговор за наставак изградње Обилазнице око Београда вредан 207 милиона евра. Овим уговором обухваћени су радови на деоници од Остружничког моста до Бубањ Потока. Уговор предвиђа и да домаће компаније учествују у радовима са 49 одсто.

 

Михајловићева је, у оквиру Петог самита шефова влада Кине и 16 земаља централне и источне Европе, који се одржава у Риги, потписала и Меморандум са кинеском компанијом “Huawei”, о сарадњи на развоју система управЉања и телекомуникација у саобраћају и инфраструктури.

 

 

Закључивањем уговора са Ексим банком о финансирању изградње ауто-пута Сурчин-Обреновац, омогућава се да крену радови и на последњој деоници ауто-пута од Београда до Чачка. 

 

У сарадњи са Кином биће настављена и изградња Обилазнице око Београда, и то радовима на 19,5 километара дугој деоници од Остружничког моста до Бубањ Потока. У оквиру овог пројекта биће изграђена четири тунела укупне дужине 2,7 километара, као и 22 моста, дужине 5,3 километра.

 

 

Меморандум између Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и компаније “Huawei” предвиђа свеобухватну сарадњу у сектору саобраћаја кроз помоћ у избору најповољнијих телекокумикационих решења за железнице, ауто-путеве, аеродроме и луке, трансфер знања о новим технологијама, као и обуке за српске стручњаке из области саобраћаја.

 

Уговори и меморандум потписани су у присуству целе српске делегације на Самиту у Риги. Михајловић ће касније потписати и комерцијални уговор за изградњу прве деонице брзе пруге Београд-Будимпешта, као и Меморандум о финансирању пројекта мађарско-српске железнице на територији Србије.