RSS

You are here

Михајловићева: Потписани уговори потврда одличних односа Србије и Кине

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић изјавила је у Риги да је потписивање комерцијалних и уговора о финансирању за више пројеката у вредности од 734 милиона евра потврда одличних односа Србије и Кине.

 

“То је највећи број уговора који се потписује и највећи износ који ми потписујемо у инфраструктурним пројектима", рекла је Михајловићева новинарима у Риги, где се одржава Пети самит шефова влада Кине и 16 земаља централне и источне Европе.

 

Она је истакла да је обезбеђено финансирање деонице Сурчин-Обреновац, која ће почети да се гради у марту наредне године.

 

Михајловићева је подсетила да Србија у Риги потписује и комерцијалне уговоре за прву деоницу у оквиру пројекта модернизације пруге Београд - Будимпешта, односно деоницу Београд - Стара Пазова, и комерцијални уговор за обилазницу око Београда.

 

"То је пројекат који Србија чека сигурно 30 година и очекујем средином наредне године да почнемо са радовима", рекла је Михајловић.

 

Она је истакла да су уговори о финансирању резултат, не само добрих и пријатељских односа Србије са Кином, него пре свега премијера Александра Вучића са кинеском државом, односно са тамошњим председником и премијером.

 

"Сетите се само колико је било узајамних посета између две државе", подсетила је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе је додала да се са премијером Кине у Риги разговарало и о РТБ Бор, а пре свега је изражена брига премијера Кине за безбедност председника српске владе.