RSS

You are here

Михајловићева поводом Међународног дана девојчица: Исте шансе за девојчице и дечаке

Данашњи дан, 11. октобар, обележава се у свету као Међународни дан девојчица, а тај дан ћемо обележити и у Србији, поручила је потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић истичући да је циљ да се у јавности подигне свест о томе да су девојчице „наша деца, која треба да имају исте шансе као и дечаци“.
 
„Желимо Србију у којој ће све девојчице имати исте шансе као и дечаци у школи, факултету, запослењу, породици и у свим сегментима друштва,“, поручила је потпредседница Михајловић.
 
Девојчице у Србији, навела је она, и даље наилазе на препреке, немогућност образовања, некад и на ране или присилне бракове, а када порасту суочавају се са разликама у платама само због чињенице да су жене.
 
„То што је неко девојчица или дечак никада не сме бити простор одузимањa шанси“, поручила је Михајловићева.
 
Координационо тело за родну равноправност, рекла је она, залагаће се за постизање њихове пуне равноправности, како би све девојчице имале право избора да остваре све своје потенцијале у српском друштву.
 
„Као друштво смо одговорни, а уједно имамо прилику да утичемо на смањење насиља над девојчицама и женама, смањење дискриминације, као и на унапређење родне равноправности и културе ненасилне комуникације“, рекла је председница Координационог тела за родну равноправност.
 
Уједињене нације су овај дан конституисале 2011. године у циљу промовисања права девојчица и повећању свести свих грађана и грађанки о неравноправности на које девојчице наилазе, због саме чињенице да су девојчице.