RSS

You are here

Михајловићева: Повољни станови и за војне инвалиде и породице палих бораца

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да се Предлогом закона о изменама и допунама Закона о посебним условима за реализацију пројекта изградње станова за припаднике снага безбедности проширује круг оних који за те станове могу да конкуришу и на борце, чланове домаћинстава палих бораца, ратне војне инвалиде и мирнодопске војне инвалиде.

 

“Радови на изградњи станова за снаге безбедности у четири града се већ реализују, припрема се почетак радова у још два града, а план је да у првој фази изградимо 8.022 стана. Измене закона доносимо јер смо закључили да је неопходно да се прошири круг лица на које се закон односи. Такође, с обзиром на то да би многи желели да купују станове на територији Београда, изменама закона уредићемо да приоритет за куповину станова у Београду имају они који су пријављени да живе у Београду”, рекла је Михајловићева, представљајући предлог закона посланицима у парламенту.

 

”Наш план је да у првој фази изградимо 8.022 стана за припаднике снага безбедности, а већ смо кренули са око 1.530 станова. У Врању се гради 186 станова, у Нишу 190, у Краљеву 200 станова, у Крагујевцу 216, у Новом Саду ће почети да се гради 548 станова, а у Сремској Митровици 190. Вредност пројекта са комплетном инфраструктуром износи око 325 милиона евра“, навела је Михајловићева.

 

Она је додала да ће цене ових станове, не укључујући ПДВ, износити 400 евра у Врању и Краљеву, у Нишу 450 евра, у Крагујевцу и Сремској Митровици 430 евра, у Новом Саду и Београду 500 евра. “Поред тога што je важан за решавање стамбеног питања припадника снага безбедности, овај пројекат значајан је и због раста БДП-а и великих, средњих и малих предузећа која ће учествовати у његовој реализацији”, навела је она, и додала да ће се разматрати проширивање програма станоградње и на друге категорије поред снага безбедности.

 

Михајловићева је додала да је реализација овог пројекта резултат политичке и економске стабилности земље и да укупна вредност инфраструктурних пројеката у реализацији или у припреми износи више од 14 милијарди евра.