RSS

You are here

Михајловићева: Пре лета пуштамо ауто-путеве кроз Грделицу и од Обреновца до Чачка

 Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да ће пре лета бити пуштен у саобраћај ауто-пут на Коридору 10 кроз Грделичку клисуру и на Коридору 11 од Обреновца до Прељине, и најавила потписивање нових уговора и изградњу три нова ауто-пута.

 

“Грделичка клисура је најтеже градилиште у Европи, на којем 2014. није било ниједног метра асфалта. Крајем прошле године имали смо радове на још неколико тачака, а сада су те деонице у потпуности асфалтиране и биће спремне за саобраћај за летњу туристичку сезону”, рекла је Михајловићева гостујући на РТС-у. 

 

Она је додала да Коридор 10 много значи за Србију, пре свега због транзитног саобраћај, јер је пре неколико година било 34 милиона аутомобила, прошле године око 58 милиона, а ове очекујемо најмање 60 милиона, рекла је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе истакла је да је у претходне четири године асфалтирано више од 300 километара ауто-путева, а међу њима су и деонице на Коридору 11, ка Црној Гори. “Пре лета пустићемо у саобраћај деонице од Обреновца до Прељине, а до краја године биће завршена и деоница Сурчин-Обреновац, што значи да ћемо имати 120 километара ауто-пута на Коридору 11. То није важно само због повезивања, него и због безбедности саобраћаја, јер ће постојати алтернатива Ибарској магистрали”, навела је Михајловићева.

 

Она је рекла да ће на предстојећем Самиту шефова влада Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе у Дубровнику бити потписани нови меморандуми о сарадњи са Кином у области инфраструктуре.

 

“Потписаћемо меморандум за деоницу Нови Београд-Сурчин, чија је изградња вредна око 70 милиона евра. Ове године очекујемо потписивање комерцијалног уговора за ту деоницу, а у наредној да почнемо радове. Такође ће бити потписан и меморандум за деоницу Пожега-Бољаре, за коју је процењена вредност радова између 1,5 милијарди евра и две милијарде евра”, рекла је Михајловићева.

 

Она је рекла да се завршетком изградње Коридора 10 један циклус завршава, а да ове године креће нови инвестициони циклус у инфраструктури, у оквиру којег ће се градити три нова ауто-пута.

 

“На градилишту ауто-пута Прељина-Пожега извођач већ прави свој камп и ускоро крећу радови. У јуну очекујемо почегак изградње прве деонице ауто-пута Београд-Сарајево, од Сремске Раче до Кузмина, као и Моравског коридора, односно ауто-пута Појате-Прељина”, рекла је Михајловићева.

 

Упитана за проблеме у вези са радом катастра, Михајловићева је рекла да је обавештена о одлуци да се штрајк прекида, и додала да ће држава спровести одређене мере како би се отклонили проблеми у раду катастра.

 

“Ако у Србији имамо и електронску дозволу, и делом већ функционише електронски катастар, онда је недопустиво да грађани буду малтретирани и да не могу да заврше посао у катастру. Није спорно да неко искористи право на штрајк, али минимум процеса рада мора да се поштује”, рекла је Михајловићева, и додала да је Министарство увело управни надзор над радом Републичког геодетског завода и обишло одељења катастра у неколико градова у Србији.