RSS

You are here

Михајловићева: Пријатељство Србије и Русије стамено, заједно и у тешким тренуцима

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас заједно с амбасадором Руске Федерације у Србији, Александром Чепурином, и представницима руских и српских железница, школу „23. октобар“ у Сремским Карловцима, у којој је компанија „РЖД интернешенел“ обновила учионицу за руски језик и опремила је намештајем и опремом.

 

“Школа значи пуно нових пријатеља, новог друштва и пуно знања, али дужност нас одраслих је да вам кажемо и да школа није крај, да је потребно сваког дана да учите и радите на себи, јер колико знате, толико и вредите и толико сте снажни”, рекла је Михајловићева на свечаности приређеној у школи у Сремским Карловцима.

 

Она је ђацима пожелела пуно успеха у новој школској години и захвалила амбасадору Руске Федерације и руским железницама на свему што су урадили за школу у Сремским Карловцима.

 

“Кабинет за руски језик даје вам могућност не само да учите руски језик, него и да учите о једној прелепој и величанственој земљи. Да учите о српско-руском пријатељству, које се показало као јако и стамено у тешким периодима у прошлости, као и о великим руским књижевницима и светским класицима. Нова учионица показује и колико смо снажнији кад смо заједно и кад се повезујемо, а знање језика је пут до тога”, рекла је Михајловићева.

 

“Можда неки од вас постану инжењери или пројектанти, који ће са српским или руским железницама радити на великим пројектима, на које ћемо ми, који тада више нећемо бити тако снажни, с поносом гледати”, рекла је Михајловићева.

 

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин честитао је ученицима почетак школске године и истакао да је њихов главни задатак да добро уче, што је важно и за земљу, јер су паметна деца њена будућност. Он је захвалио руским железницама и на организацији такмичења и излета српске деце у Русију, који додатно доприносе међусобном пријатељству и повезивању.

 

Генерални директор “РЖД интернешенела”, Сергеј Павлов, рекао је да Србију и Русију спаја дивна историја и да владе две земље раде на неговању и унапређењу тих односа. “Захваљујући тој позицији, ми данас градимо за своје пријатеље и партнере, за грађане Србије и за будућа поколења, као што каже и мото наше сарадње са српским железницама - “Градимо за будућност””, рекао је Павлов, и додао да ће ова компанија наставити да помаже српским школама.

 

Председник општине Сремски Карловци Ненад Миленковић рекао је да су Сремски Карловци битни за историју српске државе, српске цркве и образовања. “Оно што су некад радили за школе богати појединци данас раде друштвено одговорне компаније, међу којима је и РЖД, који модернизује пругу од Старе Пазове до Новог Сада”, рекао је Миленковић.

 

Основна школа у Сремским Карловцима четврта је школа у Србији у коју је “РЖД интернешенел“ до сада улагао, а претходно су обновљене школе у Панчеву, Голубинцима и Врању, где је ова компанија такође радила реконструкцију пруга.

 

Захваљујући донацији, у Основној школи “23. октобар” реновирана је учионица за руски језик, набављен нов намештај и опрема, интерактивна табла, као и књиге на руском језику. 

 

Најбољи ученици на уметничком конкурсу “Старе приче и бајке на нов начин” биће награђени путовањем у Санкт Петербург.