RSS

You are here

Михајловићева: Приоритет у 2020. реформе е-катастар и е-простор

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да је реформа у области издавања грађевинских дозвола пример за друге реформе како треба да се спроводе, као и да ће за Министарство у 2020. години приоритет бити реформе у области катастра и просторних планова.

 

“Већ две године радимо на увођењу електронског катастра, заједно смо решавали и проблеме на терену. Верујем да је следећа година година у којој ћемо коначно моћи да кажемо да имамо катастар као још једну високо уређену област, као што су данас грађевинске дозволе, и на терену, и у перцепцији”, рекла је Михајловићева на конференцији Америчке привредне коморе (AmCham) “Седмо пролазно време - 2019. година”.

 

“Изненађује помало перцепција привреде да се не очекује побољшање пословнe климе, с обзиром на то да чињенице у вези с издавањем грађевинских дозвола, где је Србија данас 9. на свету на листи Светске банке, у вези с катастром и другим областима, говоре другачије. Сигурно је да може да се разговара о структурним реформама у јавним предузећима и неким другим областима, где резултати могу да буду бољи. Верујем и да је штрајк у РГЗ допринео да перцепција буде лошија него што би иначе била да није било штрајка”, рекла је потпредседница Владе.

 

Она је нагласила да је питање које је важно и за државу и за приватни сектор питање доступности радне снаге. “Ово питање је важно за одрживост економије Србије, као и у региону. У инфраструктури се суочавамо са великим проблемима у том делу, и кад је реч о неквалификованим, и висококвалификованим радницима”, рекла је она.

 

“Иако је изборна година, ниједно градилиште неће стати, наставићемо и са реформом катастра и са реформом е-простора, јер је важно да уз е-дозволе и е-катастар имамо и електронске планске документе. Такође је важно да скратимо време за добијање прикључка на електричну енергију, које не би смело да буде 128 дана”, навела је потпредседница Владе.

 

Она је позвала чланице Америчке привредне коморе да наставе да дају своје предлоге и сугестије како пословни амбијент може да буде још бољи. “Влада се не бави бизнисом, али је наш задатак да створимо најбољи могући амбијент за компаније да раде, јер је то пут за бржи развој Србије и на томе треба заједно да радимо”, рекла је Михајловићева.