RSS

You are here

Михајловићева присуствовала отварању "Женског кутка" у “Миксалишту“

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је данас отварању "Женског кутка" у оквиру Транзитног центра “Миксалиште“, које ће бити безбедан простор за жене и девојчице мигранткиње, где ће моћи да се одморе, добију подршку и едукују се.
 
Михајловићева је рекла да је "Женски кутак" простор у ком ће припаднице рањивих група моћи да добију подршку, едукативне и психолошке савете, али и место на коме бриге треба да буду "мало са стране", будући да су животне приче људи који туда пролазе тешке. 
 
Она је напоменула да обавезе које Србија има као потписница многих конвенција и стратегија нису само обавезе према документима, него пре свега људске обавезе. "Сви грађани и грађанке Србије од тренутка када је прва особа крочила на њену територију трудили су се и показали, чини ми се, оно најбоље у нама, а то је да желимо да помогнемо и да будемо уз жене и децу, који су посебно рањиви", рекла је Михајловићева.
 
Према њеним речима, жене су много више изложене и насиљу и многим другим проблемима, неизвесности, бризи и болу, ономе што већ носе са собом кроз земље кроз које пролазе. "Србија остаје решена да помогне, да буде уз све оне људе који пролазе балканском рутом, а ето, ми се налазимо на њој. Свесни смо свих изазова и свих проблема, али ћемо се потрудити да никада ниједна жена, ниједно дете и ниједан мушкарац не буду сами на том путу и зато је Координационо тело данас овде", рекла је Михајловићева.
 
Директорка „Миксалишта” Маја Лалић рекла је да је кроз “Миксалиште“ од августа прошле године прошло 180.000 избеглица, од чега су 25.000 жене и 75.000 деце, те да су преласком на нову адресу суочени са мањком простора. Према њеним речима, "Женски кутак" радиће паралелно са „Миксалиштем“, а у њему ће се одвијати језичке и креативне радионице, а биће организована и обука за рад на рачунару.
 
Шефица Канцеларије Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена („UN Women“)  у Србији, Милана Рикановић, рекла је да ће „Женски кутак“ бити простор у ком ће се размењивати идеје и центар за иницијативе жена и захвалила на подршци потпредседници Владе Зорани Михајловић и “Миксалишту”.
 
Шефица Канцеларије организације "Oxfam" у Србији Барбара Кјаренца рекла је да је отварање „Кутка“ заједничка иницијатива канцеларија „UN Women“ i „Oxfam“ у оквиру пројекта "Мигрантско-избегличка криза у државама западног Балкана". Намера је била, каже Кјаренца, да се у "Женском кутку" креира безбедан простор за жене и децу, и истакла да се велики број жена и деце избеглица суочава са великим изазовима који захтевају одговор релевантних доносилаца одлука.