RSS

You are here

Михајловићева: Први воз из Кине стигао у Србију, одлична могућност за наше привреднике

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је данас, заједно са председником Републике Србије Александром Вучићем и замеником министра трговине Народне Републике Кине Ћеном Кемингом, доласку у Србију првог теретног воза из Кине.

 

Михајловићева је тим поводом истакла да је овим Србија добила железничку карго линију са НР Кином, те да је теретни воз довезао је више од 500 тона опреме за изградњу брзе пруге Београд-Будимпешта, кренувши 24. септембра из кинеског града Ђинана у провинцији Шангдонг.

 

“Отварање ове железничке карго линије значајно је и због наших, али и привредника из региона, јер добијају могућност да извозе своје производе на кинеско тржиште, али и да увозе робу из Кине. Захваљујући добрим односима два председника, Александра Вучића и Си Ђинпинга, наша билатерална и економска сарадња је све боља”, истакла је она.

 

Михајловићева је додала да је железнички саобраћај много исплативији од ваздушног и поморског, те изразила задовољство што је Србија део глобалне иницијативе “Појас и пут”, у којој железнички саобраћај заузима један од централних видова саобраћаја, чији је део и брза пруга од Београда до Будимпеште.