RSS

You are here

Михајловићева са делегацијом ММФ-а о инфраструктурним пројектима и наставку структурних реформи

Потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ) о реформисању железнице, плановима за реализацију капиталних пројеката у 2017. години и побољшању пословног амбијента у Србији, кроз брже издавање грађевинских дозвола и реформу катастра.

 

Михајловићева је делегацију ММФ-а, коју су предводили шеф мисије ММФ-а за Србију, Џејмс Руф и стални представник ММФ-а у Београду, Себастијан Соса, упознала са предузетим активностима на реформисању железнице у делу смањења броја запослених и рационализације мреже пруга.

 

Сва четири железничка предузећа су усвојила планове оптимизације за смањење броја запослених,а још се воде разговори о финансирању трошкова линија са нижим степеном рентабилности, али за које постоји интерес локалних самоуправа и компанија за њиховим одржавањем, речено је на састанку.

 

Кад је реч о капиталним пројектима планираним за 2017. годину, Министарство ће наставити реализацију текућих пројеката, пре свега на Коридору 10, Коридору 11 и на железници, уз започињање реализације нових, укључујући изградњу ауто-пута Сурчин-Обреновац и модернизацију и реконструкцију пруге Београд-Будимпешта, на деоници Стара Пазова-Нови Сад.

 

"Показали смо како је могуће реализовати инфраструктурне пројекте и у компликованим околностима и то искуство могуће је искористити за генерално ефикасније управљање пројектима у Србији", рекла је Михајловићева.

 

Кад је реч о унапређењу пословног амбијента, оцењено је да је реформа грађевинских дозвола већ дала резултате. Наиме, електронске дозволе у просеку се издају за пет дана, а број издатих грађевинских дозвола расте из месеца у месец, па је јунски рекорд у броју издатих дозвола премашен већ у јулу и то за два одсто, кад је издата 1.301 дозвола. Такође, направљен је и план активности за реформу прописа у другим областима које покрива Дуинг бизнис листа Светске банке.

 

"У наредном периоду један од приоритета биће реформа катастра који мора да функционише много ефикасније, да се предмети брже решавају и да грађани могу да рачунају на брзу и квалитетну услугу катастра", рекла је Михајловићева.

 

На састанку су учествовали и шеф Канцеларије Светске банке у Србији, Тони Верхеијен, као и представници Европске банке за обнову и развој.