RSS

You are here

Михајловићева са делегацијом НР Кине: Брза пруга Београд-Будимпешта пример добре сарадње  

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са делегацијом НР Кине, коју предводи Нинг Ђиџе, потпредседник Националне комисије за развој и реформе НР Кине, о реализацији пројекта брзе пруге Београд-Будимпешта, који је део глобалне иницијативе “Појас и пут”.

 

Михајловићева је истакла да Србија и НР Кина имају посебне пријатељске и билатералне односе, захваљујући сарадњи два председника, те да вредност тренутних заједничких пројеката износи пет милијарди евра, док је за потенцијалне пројекте планирано још толико.

 

“Модернизација брзе пруге од Београда до Будимпеште најважнији је пројекат у овом региону. Поносни смо што смо део глобалног пројекта “Појас и пут”, али смо поносни и на чињеницу да је НР Кина присутна не само у инфраструктури, већ и у другим капиталним пројектима и што нам кинески партнери преносе своје знање, искуство и нове технологије”, рекла је она.

 

Потпредседница Владе додала је да би због регионалног значаја ове пруге било добро укључити и друге две државе - Северну Македонију и Грчку у пројекат брзе пруге, чиме бимо добили озбиљан коридор Будимпешта-Београд-Скопље-лука Пиреј.

 

“Стратешко опредељење Србије је регионално повезивање и спремни смо да пружимо подршку да се ове две државе укључе у поменути железнички коридор. Завршили смо путни Коридор 10, а завршетком железничког допринећемо привредном расту земље и бољем стандарду грађана, што нам је и главни циљ”, рекла је Михајловићева.

Нинг Ђиџе истакао је да су односи, сарадња и политичко поверење између две државе све интензивнији и бољи, те да пројекат модернизације брзе пруге представља одличан пример сарадње свима у региону.

 

“Уз заједничке напоре и подршку, изградња деонице брзе пруге кроз Србију добро напредује. Очекујемо да 2020. буде готова деоница од Београда до Старе Пазове и да започне изградња треће деонице од Новог Сада до Суботице.  Драго нам је да се кинеска технологија и опрема користе у реализацији овог важног пројекта. Искрена захвалност Влади Србије на снажној подршци”, рекао је он.

 

Састанак је одржан у оквиру Осмог сусрета Трилатералне радне групе Србије, Мађарске и НР Кине за пројекат реконструкције и модернизације брзе пруге Београд-Будимпешта, који се данас одржава у Београду.