RSS

You are here

Михајловићева са директорком „Рио Тинта“: Јадар од огромног значаја за Србију

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић састала се данас са Марни Финлајсон, генералном директорком компаније „Рио Тинто“ (Rio Sava Exploration d. o. o.), са којом је разговарала о реализацији пројекта „Јадар“ у близини Лознице.

 

На састанку је било речи о путној инфраструктури и потпредседница Михајловић је том приликом истакла да је у току израда пројектно-техничке документације за изградњу брзе саобраћајнице Шабац-Лозница, јер је Србија посвећена регионалном повезивању, а без развоја инфраструктуре нема ни привредног напретка.

 

„Јадар је пројекат од огромног значаја за нашу земљу и Министарство које водим пружиће пуну подршку његовој реализацији, како у погледу инфраструктурних радова, тако и у свим другим фазама које се тичу просторног планирања и грађевинских дозвола. Радује нас да овако успешна компанија види Србију као атрактивну инвестициону средину и што ће један модеран рудник, који је у складу са новим технологијама, бити изграђен у нашој земљи“, рекла је она.

 

Марни Финлајсон упознала је потпредседницу Михајловић са динамиком имплементације пројекта „Јадар“, рекавши да је у току израда пројектне документације и захвалила министарки и њеном тиму на подршци и посвећености коју пружају.

На састанку је потврђен заједнички интерес две стране за наставак блиске сарадње на развоју модерног рудника и индустријског постројења.

 

Пројекат „Јадар“ обухвата једно од најзначајнијих светских лежишта литијум-бората, откривеног у близини Лознице. Јадар је једино место у свету где се овај минерал може наћи и развијање пројекта омогућиће снабдевање значајног процента светске потражње за литијумом.