RSS

You are here

Михајловићева са ГИЗ и KfW: Немачка важан политички и економски партнер Србије

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас с амбасадором Немачке у Србији Томасом Шибом, новопостављеним директором Немачке развојне банке (KfW) у Србији Ридигером Хартманом и директорком Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) за Србију Данијелом Функе.

 

Михајловићева је истакла да без сталне подршке ГИЗ-а и KfW банке не бисмо успели да постигнемо све што смо урадили у овој посебно изазовној години.

„Много тога смо урадили у претходном периоду заједно, од пројеката заштите животне средине, уређења отпадних вода и канализационих система у локалним самоуправама, до инклузије Рома и Ромкиња у наше друштво. Хвала немачкој влади, која је наш важан политички и економски партнер, на таквој подршци. Србија је окренута развоју и подршка коју имамо од Немачке, која је од 2000. године кроз разне програме развојне помоћи уложила 2,1 милијарду евра у нашу земљу, за нас је изузетно значајна“, рекла је она.

 

Потпредседница Владе подсетила је и да је Србија у спољнотрговинској размени окренута ка Европској унији, те да је од 63 одсто те размене највећи део управо са Немачком.

„То је важно за нашу будућност и наш пут ка ЕУ и стандарде које желимо да уведемо. Хвала вам на подршци и свему што заједно радимо и договарамо у овој тешкој години за све“, додала је Михајловићева.

 

Амбасадор Томас Шиб рекао је да је данашњи састанак био јако добар, те да немачко-српска развојна сарадња траје дуго, од 2000. године.

„Kључне области на којима радимо су заштита животне средина, одрживи развој и запошљавање, као и добра управа. Имамо квалитетну сарадњу с Владом Србије и Министарством као кључним партнером, имајући у виду посвећеност унапређењу положаја ромске заједнице кроз пројекте које заједнички имплементирамо. Хвала вам на сјајној сарадњи, верујем да ћемо тако наставити и са новом владом“, рекао је Шиб.

 

Данијела Функе истакла је сјајну сарадњу са Владом Србије до сада, посебно на социјалној инклузији Рома и Ромкиња, који су и највише погођени пандемијом корона вируса.

„Kроз пројекат који спроводимо током пандемије, пружили смо помоћ бројним ромским породицама у хигијенским и пакетима са храном и опремом. Важно је да наставимо са реализацијом пројеката који ће донети и нове прилике за обуке, образовање и даљи развој, како не бисмо имали изгубљене генерације, посебно када је реч о ромској деци у образовању“, рекла је Функе.