RSS

You are here

Михајловићева са кинеским партнерима о сарадњи у железничком саобраћају

 Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са председником кинеске компаније ЦРРЦ ЗЕЛЦ Фу Ченгђуном, са којим је разговарала о могућностима сарадње у области железничког саобраћаја.

 

Михајловићева је истакла значај интересовања једне од најбољих светских компанија у области железничког транспорта у тренутку када Србија покреће велики инвестициони циклус у инфраструктури вредан pet милијарди евра, и додала да две земље одликују добри односи.

 

“Односи два председника и наше две земље су све бољи, што доприноси бржем развоју Србије. У сарадњи с кинеским компанијама реализујемо неколико великих инфраструктурних пројеката, један од њих је и модернизација пруге Београд-Будимпешта, као део глобалне иницијативе “Један појас, један пут”. Покрећемо и нове пројекте и верујем да простора за сарадњу има и са вашом компанијом”, рекла је она.

 

Фу Ченгђун сложио се да је пријатељство две земље и два народа на највишем нивоу, те да односи председника Србије Александра Вучића и НР Кине Си Ђинпинга представљају покретачку снагу за даљи развој.

 

“Сведоци смо лепе будућности и развоја саобраћајне инфраструктуре Србије. Након успешне сарадње са ЕПС-ом у оквиру пројекта Костолац пре пар година, желимо да размотримо могуће начине наставка сарадње и пружимо допринос развоју транспорта у вашој земљи. Наша компанија једна је од најуспешнијих у производњи железничких возила и шинске опреме. Развијамо иновативне технологије и посебно смо фокусирани на електричне локомотиве, транспортна возила, ЕМУ и хибридне технологије”, рекао је Фу.

 

Састанку су присуствовали и директори “Инфраструктура железнице Србије” и “Србија воза”, Мирољуб Јевтић и Југослав Јовић.

 

На крају састанка саговорници су разменили поклоне - потпредседница Владе поклонила је председнику компаније ЦРРЦ ЗЕЛЦ српску азбуку у златовезу, рад жена са села у оквиру иницијативе “Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима”, док је она од кинеског колеге добила макету воза које ова компанија производи.