RSS

You are here

Михајловићева са кинеском компанијом ЦРРЦ о возовима за брзу пругу

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са потпредседником кинеске компаније ЦРРЦ Лоу Ћиљенгом о могућностима сарадње у железничком саобраћају - на пројекту изградње брзе пруге од Београда до Будимпеште и сарадњи у области производње и снабдевања превозним средствима и железничкој опреми.

 

Михајловићева је истакла да Србија и НР Кина имају одличне билатералне односе захваљујући пријатељским односима два председника, те да је Министарство које води отворено за сарадњу на пројектима у железничком саобраћају.

 

„Реконструкција брзе пруге Београд-Будимпешта стратешки је важан пројекат како за Србију, тако и за регион, и драго ми је да је једна од најбољих светских компанија у овој области заинтересована да учествује у пројекту“, рекла је Михајловићева.

 

Лоу Ћиљенг рекао је да је инфраструктура један од стожера економског развоја земље и да Србија има одличну позицију на раскрсници између Европе и Азије.

 

„Србија и НР Кина имају традиционално пријатељске односе, али и развијено стратешко партнерство. Ваш географски положај омогућава одличну везу између истока и запада и изградња брзе пруге од Београда до Будимпеште ће томе умногоме допринети. Заинтересовани смо за сарадњу, пре свега у области производње и снабдевања железничком опремом, локомотивама и вагонима“, рекао је Ћиљенг.

 

На крају састанка потпредседница Владе поклонила је кинеском госту азбуку у златовезу, рад српских жена са села, које у оквиру иницијативе „Упослимо 1.000 жена“ производе традиционалне рукотворине из српског културног наслеђа.