RSS

You are here

Михајловићева: Са Мађарском о бржем протоку на границама

Изградња брзе пруге од Београда до Будимпеште, заједничка сарадња у области саобраћајне инфраструктуре, уклањање нефизичких баријера на граничним прелазима између Србије и Мађарске и реализација пројеката у области водног саобраћаја биле су теме данашњег састанка потпредседнице Владе Србије и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зоране Михајловић, и министра иновација и технологије Мађарске Ласла Палковича.

 

Потпредседница Михајловић истакла је да Србија и Мађарска имају одличне политичке и економске односе и да су партнери на једном од највећих пројеката у овом делу Европе, изградњи брзе пруге Београд-Будимпешта.

 

„Заједно реализујемо изузетно важан пројекат за наше две земље и изградња брзе пруге између Београда и Будимпеште била је прва тема састанка. Такође, разговарали смо и о повећању капацитета бродске преводнице на Тиси, како би више бродова могло да користи ову реку, али и о реконструкцији и изградњи пруге Суботица-Сегедин, јер је то у интересу наших грађана“, рекла је она.

 

Михајловићева је рекла да је посебна тема састанка била решавање проблема закрчења и дугих задржавања људи и робе на граничним прелазима и истакла да је са министром Палковичем договорено формирање заједничке радне групе која би радила на уклањању овог проблема и припреми споразума две земље.

 

„Србија је покренула разговоре са свим својим суседима да се реши проблем нефизичких баријера и да се убрза проток саобраћаја, како друмског, тако и железничког. Када је у питању путнички железнички саобраћај, да се у возовима врше гранични прегледи, а да за теретни саобраћај покушамо да имамо једно гранично место“, рекла је она.

 

Ласло Палкович је захвалио потпредседници Михајловић на изузетној сарадњи и додао да је мађарска страна веома заинтересована за решавање проблема чекања на границама.

 

„Неприхватљиво је да један аутобус чека на граници 12 сати да би ушао у другу земљу. Радићемо заједнички на решавању тога. Данас смо разговарали и о реконструкцији и изградњи нових железничких пруга, унапређењу водног саобраћаја, посебно на реци Тиси, а посебну пажњу смо посветили изградњи брзе пруге Београд-Будимпешта, јер је то од животног значаја две земље“, рекао је Палкович.