RSS

You are here

Михајловићева са новом амбасадорком В. Британије: Инфраструктура кључ развоја Србије, подршка британске владе

Инфраструктурни пројекти у друмском и железничком саобраћају, унапређење пословног окружења и позиције Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке, али и родна равноправност и социјално укључивање Рома и Ромкиња у друштво биле су теме данашњег састанка потпредседнице Владе Србије, проф. др Зоране Михајловић, са новоименованом амбасадорком Велике Британије у Србији, Шан Меклауд.

 

Потпредседница Михајловић пожелела је добродошлицу новој британској амбасадорки, истакавши одличну сарадњу Министарства и амбасаде.

 

„Као што сте упознати, министарство на чијем сам челу има огроман портфолио. Србија покреће нови инвестициони циклус и више од 80 одсто односи се на капиталне инвестиције у инфраструктури. Наш стратешки циљ је да будемо веза између Истока и Запада и да се повежемо са регионом. Отуда крећемо у изградњу неколико нових ауто-путева, од којих је један и Моравски коридор, у којем учествују најбоље финансијске организације, попут УК фонда. Инвестирамо много и у железнички сектор, а упоредо радимо и на унапређењу пословног окружења, у чему нам ваша влада много помаже“, рекла је Михајловићева.

 

Амбасадорка Велике Британије истакла је да има много могућности да се сарадња још додатно ојача и унапреди и да ће у свом мандату бити томе посвећена.

 

„Области које водите су од кључног значаја за даљи привредни развој, стабилност и будућност Србије и региона. Радује нас да можемо томе да допринесемо, како када говоримо о Дуинг бизнис листи, тако и у инфраструктурним пројектима чији смо део. Ту смо да вам и даље пружамо подршку и помоћ, пре свега кроз Фонд добре управе В. Британије“, рекла је Меклаудова.

 

На састану је било речи и о унапређењу родне равноправности, али и положаја ромске заједнице у Србији.

 

Амбасадорка Меклауд похвалила је постигнуте резултате у области унапређења положаја жена у нашој земљи, рекавши да ће радо пружити подршку пројектима у овој области. Фонд за добру управу британске владе финансираће пројекат „Родно одговорно управљање“, који за циљ има унапређење јавних политика и родних принципа, како би променили родне стереотипе и побољшали економску позицију жена.