RSS

You are here

Михајловићева са представницима кинеских медија: Србија је највећи партнер Кине на Балкану и у овом делу Европе

 

„Србија је мала земља, али је највећи партнер Кине на Балкану и у овом делу Европе. Наше две земље имају одличне економске и политичке односе, Србија се налази на траси највећег глобалног пројекта „Један појас, један пут“ који спроводи Кина и учиниће све што је у њеној моћи да допринесе овом пројекту и искористи све његове потенцијале“, изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, у разговору са великом групом новинара из најутицајнијих кинеских медија, које је предводила извршна секретарка Свекинеске новинарске асоцијације Ванг Донгмеи.

 

Потпредседница Михајловић упознала је кинеске новинаре са тим да је тренутна вредност свих уговора у инфраструктури које Србија има са Кином 2,5 милијарди долара, али да ће она ускоро бити много већа, чак шест милијарди долара, када се потпишу сви уговори о којима се воде преговори.

 

„Колико су уговори које Србија и Кина имају у области инфраструктуре значајни за нашу земљу говори податак да је од укупних улагања у инфраструктуру, која износе око 14 милијарди евра, готово половина из Кине“, истакла је Михајловићева.

 

Она је нагласила да је Србија захвална и да изузетно поштује политику Кине, која није признала нелегално самопроглашење независности Косова, као и да Србија подржава политику једне Кине.

 

Кинеске новинаре највише је занимао пројекат модернизације брзе пруге од Београда до Будимпеште, која треба да повеже западну Европу и грчку луку Пиреј, коју су купиле кинеске компаније.

„Србија и Кина су потписале све потребне уговоре за почетак радова на модернизацији прве деонице ове пруге, од Београда до Старе Пазове. Очекујем да радови започну у новембру, када ће у Будимпешти бити одржан нови самит Кине и 16 земаља централне и источне Европе. На основу разговора кинеског и српског председника, очекујемо да ће читава деоница бити завршена за две и по године. Један од следећих задатака треба да буде обнова и модернизација пруге од Београда ка југу Србије, према Македонији и Грчкој, како бисмо добили најбржу могућу везу луке Пиреј, Београда и западне Европе “, истакла је потпредседница Михајловић.


Она је нагласила да је од изузетне важности и помоћ Кине кроз размену знања и искустава јер је 15 кинеских инжењера неколико месеци провело у Београду, где је заједно радило и помагало нашим инжењерима на пројектовању пруге од Београда до Будимпеште којом ће се возити брзином до 200 км на сат.

 

Михајловићева је упознала кинеске новинаре и са свим осталим пројектима које њихове компаније раде у области путне инфраструктуре, пре свега на Коридору 11, који треба да повеже Србију и Црну Гору, али и на обилазници око Београда, која треба да споји наша два најзначајнија ауто-пута. Кинески новинари су били заинтересовани и за то да ли ће притисци које Србија трпи од ЕУ утицати на економске односе које имамо са Кином.

„Не бих то назвала притисцима, већ додатним информисањем које Европска унија тражи од нас. Србија иде ка пуноправном чланству у ЕУ и оно што је значајно јесте да су сви инфраструктурни пројекти Србије и Кине усклађени са европским стандардима. Србија има одлично искуство у сарадњи са Кином, ми смо мала земља којој су инвестиције потребне и која нема времена за губљење и наш пут у ЕУ неће угрозити сарадњу коју имамо са Кином. Важно је и што на свим пројектима имамо договор да 49 одсто роба и услуга буде некинеско, односно да наше фирме и наши радници раде заједно са кинеским и тако стичу и непроцењиво искуство“, истакла је Михајловићева.

 

Она је додала да су и грађани Србије изузетно пријатељски настројени према кинеским држављанима који живе у Србији, где имају своје бизнисе. Она је подсетила и да је Србија укинула визе за кинеске грађане јер жели да што више туриста и пословних људи дође у нашу земљу, а успостављена је и авио-линија од Београда до Пекинга преко Прага.

 

„Осим сарадње у инфраструктури, Србија и Кина имају јако добру сарадњу у енергетици, а изузетно сам поносна на то што наше две земље имају одличне односе у области образовања и културе. Подсетила бих да заједно градимо велики кинески културни центар у Београду. Сигурна сам да ће култура и размена знања учинити да односи Србије и Кине, које географски јесу далеко, буду што блискији и ближи“, рекла је потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је овом приликом извршној секретарки Свекинеске новинарске асоцијације Ванг Донгмеи поклонила пиротски ћилим који су израдиле жене из Етномреже. На тај начин потпредседница Михајловић наставила је да пружа подршку иницијативи „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“, која има за циљ економско оснаживање жена са села, као и очување српског културног наслеђа.