RSS

You are here

Михајловићева са превозницима о проблему чекања на границама

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас с удружењима друмских превозника о решавању проблема дугог чекања на граничним прелазима.

 

“Ми смо већ урадили проширење граничног прелаза Батровци на граници са Хрватском са 12 на 18 трака, а радићемо и физичко проширење граничног прелаза Хоргош, у правцу Мађарске. Информације којима располажемо указују на то да полиција ефикасно ради свој посао, али да постоји простор за скраћење процедура у делу царињења”, рекла је Михајловићева.

 

Она је додала да од транспортних фирми очекује конкретне предлоге, а да ће Министарство на чијем је челу иницирати измене свих прописа који успоравају прелазак робе преко границе. “Ако се у Словенији регистрације заврше за један дан, не видим зашто и у Србији не би могло да све буде много ефикасније, као што смо то већ урадили са реформом грађевинских дозвола”, навела је Михајловићева.

 

Тренутно су најдуже колоне на прелазима Батровци-Бајаково, на граници са Хрватском, и Хоргош-Реске, на граници са Мађарском, где дневно пролази око 500 камиона.

 

На састанку су разматране краткорочне мере, међу којима је измена Уредбе о царински дозвољеном поступању са робом, као и дугорочне мере, које се између осталог односе на заједничке контроле царинских органа Србије и суседних држава.

 

Представници превозника су посебно указали на дуге процедуре у царињењу робе, и замолили за помоћ како би се избегла дуга чекања на граничним прелазима, које утиче не само на брзину транспорта, него и на одлазак возача из Србије у Словенију и друге земље ЕУ.

 

Састанку су присуствовали представници Пословног удружења међународних друмских превозника “Међународни транспорт”, Привредне коморе „Међународни транспорт и логистика“, Удружења за међународни транспорт, Удружења “Војвођанин”, Пословног удружења друмског саобраћаја “Србијатранспорт”, као и Групације за превоз робе у друмском саобраћају Привредне коморе Србије.