RSS

You are here

Михајловићева са "Руским железницама" потписује споразум о модернизацији барске пруге

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, потписаће сутра, 19. октобра, у склопу посете руског премијера Дмитрија Медведева Србији, Споразум о наставку модернизације барске пруге.

 

Споразум о заједничкој реализацији пројекта модернизације барске пруге од Ваљева до граница са Црном Гором потпредседница Михајловић потписаће са генералним директором "Руских железница" Олегом Белозјоровим.

 

Укупна дужина нереконструисаних деоница барске пруге од Ваљева до границе са Црном Гором износи 209,8 километара. Модернизација читаве барске пруге омогућиће да брзина возова на овој прузи буде враћена на 100 км/час. Руске железнице већ су урадиле рекононструкцију дела барске пруге од Ресника до Ваљева.

 

Током посете премијера Медведева биће потписaна још два споразума у области железнице. Први је споразум између Владе Руске Федерације и Владе Републике Србије о одобрењу државног извозног кредита Влади Републике Србије.

 

Нови руски кредит за железницу вредан je 172,5 милиона евра, уз учешће из буџета Републике Србије у износу од 57,5 милиона евра, што је укупно 230 милиона евра. То ће омогућити пројектовање и изградњу новог диспечерског центра на железници, израду пројектно-техничке документације за наставак реконструкције барске пруге и изградње електротехничке инфраструктуре на деоници брзе пруге Београд-Будимпешта, од Старе Пазове до Новог Сада.

 

Први од ова три пројекта из новог руског кредита који ће почети с реализацијом јесте изградња новог диспечерског центра. За овај пројекат током посете руског премијера биће потписан уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи железничке инфраструктуре и изградњу јединственог диспечерског центра железнице. Вредност уговора који се односи на израду пројектно-техничке документације за нови диспечерски центар је 9,48 милиона евра, а потписаће га в. д. генералног директора “Инфраструктуре железнице Србије” Мирољуб Јевтић и генерални директор “РЖД интернешенел” Сергеј Павлов.