RSS

You are here

Михајловићева са Светском банком: Стратешки смо опредељени за развој инфраструктуре

Стратегија развоја друмског и железничког транспорта у Србији, сарадња на великим инфраструктурним пројектима, уклањање нефизичких баријера на границама и регионално повезивање биле су теме данашњег састанка потпредседнице Владе Србије и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зоране Михајловић, с делегацијом Светске банке, коју је предводио потпредседник банке Сирил Мулер.

 

Михајловићева је истакла задовољство досадашњом сарадњом са Светском банком и указала на стратешки важна опредељења Србије у наредном периоду.

 

“Развој инфраструктуре је од изузетног значаја за нашу земљу. Посебан приоритет дајемо конективити агенди - повезивању са регионом и уклањању нефизичких баријера, јер без тога нема даљег развоја. Покрећемо нови инвестициони циклус вредан пет милијарди евра, покренули смо реформу железница, али морамо урадити више на обнови пруга и повећању безбедности саобраћаја. Такође, припремамо нову националну стратегију транспорта, која ће обухватити нове програме и мере које су у складу са инвестицијама које улажемо у овај сектор”, рекла је она.

 

Сирил Мулер честитао је потпредседници Владе на успешно реализованој изградњи Коридора 10 и додао да је задовољан напретком у имплементацији пројеката.

 

“Заједно смо урадили много, посебно на Коридору 10. Транспорт је мотор развоја и Србија има све прилике и капацитет да буде кључна земља која ће повезати тржиште Европе. Спремни смо да наставимо да радимо заједно”, рекао је Мулер.

 

Потпредседник Светске банке истакао је да је Михајловићева шампионка када су у питању напредак Србије на Дуинг бизнис листи и унапређење родне равноправности и позвао је да подржи пројекат ”Јадар” - једно од најзначајнијих светских налазишта литијум-бората, у близини Лознице.

 

Саговорници су се сложили да је овај пројекат веома важан за Србију, која тако може да постане врло атрактивно тржиште за снабдевање значајног процента светске потражње литијумом.

 

На састанку је било речи и о даљем напретку Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке о условима пословања, с обзиром на бројне инвестиције и капиталне пројекте које држава реализује, али и о сарадњи у области родне равноправности и изради прве студије о родној равноправности у транспортном сектору.

 

На крају састанка потпредседница Михајловић поклонила је господину Мулеру азбуку у златовезу, рад жена са села које у оквиру иницијативе Координационог тела за родну равноправност, НАЛЕД-а и Етно-мреже “Упослимо хиљаду жена у руралним подручјима” израђују традиционалне српске производе.