RSS

You are here

Михајловићева са Светском банком: Заједно до још лакше трговине и транспорта у региону

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зоране Михајловић, састала се са шефом канцеларије Светске банке у Србији Стивеном Ндегвом и новом директорком транспортног сектора ове организације Карлом Гонзалес Карваџал.

 

Разговарали су о даљој сарадњи Светске банке и министарства, реформи „Путева Србије“, реализацији пројекта рехабилитације путева и безбедности у саобраћају, као и о пројектима који би требало да олакшају регионалну трговину и транспорт.

 

„Важне пројекте реализујемо заједно и срећни смо што вас имамо за партнере. Поред изградње Коридора 10, рехабилитације путне мреже, реформи у сектору грађевинских дозвола, од изузетне важности су нам пројекти олакшања трговине и транспорта, у циљу уклањања нефизичких баријера, као и реформа предузећа „Путеви Србије“, зарад ефикаснијег пословања и јасног дефинисања обавеза и одговорности у што квалитетнијем одржавању путне мреже“, истакла је Михајловићева.

 

Карла Гонзалес Карваџал похвалила је резултате Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, истакавши да је Србија модел земљама у региону како да се изазови претворе у прилике за напредак.

 

„Обишли смо радове на Коридору 10 и приметили одличан напредак, упркос свим изазовима из којих смо сви пуно научили. Подржаћемо пројекат олакшања транспорта и трговине, у ком Србија предњачи, јер то треба да буде приоритет целог региона. Рачунајте на нашу подршку и помоћ на путу Србије ка ЕУ“, рекла је Гонзалес Карваџал.

 

На састанку је било речи и о укључивању родне равноправности у сектор транспорта и заједничкој сарадњи у овој области. Саговорници су се сагласили да су жене важан део економског развоја сваке земље, те да је неопходно укључити их у све аспекте инфраструктуре и транспорта.

 

„Светска банка покреће Индекс људског капитала, за који је веома важно узимање у обзир родног аспекта инфраструктуре. Морамо омогућити женама већу мобилност и приступ транспортном сектору“, рекла је Гонзалес Карваџал.

 

Потпредседница Владе поклонила је новој директорки транспортног сектора Светске банке пиротски ћилим који су израдиле жене са села у оквиру иницијативе „Упослимо 1.000 жена у руралним подручјима“, коју су покренули Координационо тело за родну равноправност, Налед и Етно-мрежа.