RSS

You are here

Михајловићева: Само кад је жена слободна, друштво напредује

“Обавеза свих нас на руководећим позицијама је да створимо простор да жене раде и напредују. Само економски самостална жена је и слободна, а кад је жена слободна, тада друштво напредује”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, на обележавању Међународног дана жена - “Жене које су изградиле наш град”.

 

Михајловићева је истакла да данас славимо жене које су пројектовале и градиле Србију и додала да родна равноправност представља борбу за једнаке услове за све, и мушкарце и жене, те честитала 8. март свима, рекавши да нема развоја једног друштва уколико нема равноправности и уколико нисмо заједно у тој борби.

 

“Позивам зато мушкарце да се укључе у борбу за женска права, јер је то добро за све нас на путу ка владавини права. Нема будућности и развоја уколико сви не дамо допринос у борби за већа права жена. Подршка коју добијамо од Европске уније на том путу говори у прилог томе да је Србија све ближа европским стандардима”, рекла је она.

 

Потпредседница Владе додала је и да на данашњи дан жене нису довољно заступљене и да је важно да родну равноправност меримо кроз запошљавање жена и свакодневној борби против насиља.

 

Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији, рекао је да овогодишња кампања носи назив “Мислите једнако, градите паметно, иновирајте за промене” и да је ово тренутак да се замислимо шта можемо да урадимо сутра и свих наредних дана, а не само 8. марта.

 

“Охрабрује ме дух који постоји у Србији на тему родне равноправности, јер то говори да Србија дели вредности Европске уније. Честитам Влади Србије на стремљењу ка постизању циља равноправног друштва. ЕУ ће наставити да подржава ваше напоре”, рекао је он.

 

Фредерик Мондолини, амбасадор Француске у Србији, рекао је да су жене недовољно препознате у економској сфери и да се то види и кроз архитектуру.

 

“Важно је да нагласимо допринос жена у тренутку када нигде у свету њихова видљивост није довољна. Француска подржава Владу Србије у борби за већа права жена”, рекао је Мондолини.

 

Трејси Галагер, заменица амбасадора В. Британије у Србији, истакла је да жене архитекте које данас славимо треба да буду инспирација генерацијама жена и девојчица, да не одустају ако се нађу пред ограничењима.

 

Милена Зиндовић из Женског архитектонског друштва рекла је да Међународни дан жена ове године посвећујемо женама које су градиле Србију. На пет здања у Београду од данас су постављене табле са QР кодом чијим очитавањем грађани и грађанке могу сазнати инфирмације о женама које су их пројектовале.

 

QР код налази се на згради ОШ “Краљ Петар Први” коју је пројектовала прва жена архитекта у Србији Јелисавета Начић, Електротехничкој школи “Никола Тесла” и Првој београдскоj гимназији архитектиње Милице Крстић, као и Ветеринарском и Учитељском факултету које је пројектовала Јованка Бончић Катеринић.