RSS

You are here

Михајловићева: Социјалне инвестиције кључ за квалитетнији живот наших грађана

„Инвестирање у социјалне политике и државу благостања подједнако је важно као и инвестиције у друге области, попут привреде, инфраструктуре и саобраћаја. Наш задатак је да сви заједно - и доносиоци одлука и партнери који са нама раде на креирању социјалних политика - корак по корак, учинимо да крајњи корисници, наши грађани и грађанке, осете добробити социјалне правде“, изјавила је данас потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је, отварајући регионалну конференцију „Будућност државе благостања на Западном Балкану“, истакла да су социјална политика и социјална кохезија често остављани по страни, али да нема разлога да се оваква иницијатива не реализује као што су реализоване друге регионалне иницијативе попут Транспортне заједнице, Енергетске заједнице или Канцеларије за младе.

 

„Поред економских инвестиција, потребно је да се више окренемо улагању у образовање и здравље и да помиримо ограничења са којима се сви у региону суочавамо, као што су ниска стопа фертилитета, становништво које нам стари и емиграције“, рекла је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе додала је да је за сваки развој потребна политичка стабилност, која је данас већа него икада у региону, али да још треба да се ради.

 

„Услов свих услова је политичка стабилност. Имамо моћ да сами мењамо ствари набоље, да улажемо у области које ће дати резултате и допринети побољшању квалитета живота наших грађана“, изјавила је она.

 

Жарко Шундерић, директор Центра за социјалну политику, истакао је да је циљ данашње конференције покретање регионалне иницијативе која ће у фокус вратити питања социјалне заштите и сигурности грађана и грађанки региона.

 

„Важно је да теме социјалног благостања приближимо агенди европских интеграција наших земаља и да новац којим располажемо добро испланирамо и уложимо у приоритете и области које дају позитивне исходе“, рекао је Шундерић.

 

Патрик Делветре, саветник председника Европске комисије, изјавио је да је социјална политика високо на агенди европских институција, подсетивши и да Стратегија ЕУ за Западни Балкан ставља снажан фокус на питања социјалне заштите и права грађана.

 

Стелиана Недера, заменица сталне координаторке УНДП у Србији, истакла је да ће УН подржати ову регионалну мрежу која ће теме државе благостања поставити на виши ниво.

 

„Важно је бити иновативан и поставити се изнад конзервативних и традиционалних образаца, а све у циљу планирања дугорочне будућности“, рекла је Недера.