RSS

You are here

Михајловићева: Социјални станови за 34 ромске породице у Оџацима

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, посетила је данас насеље Бачки Грачац у општини Оџаци и том приликом уручила кључеве социјалних станова за 34 ромске породице. Станови су изграђени у оквиру пројекта “Да сваки Ром има дом”, финансиран кроз програм ИПА 2013. 

 

Михајловићева је истакла да су Роми кроз историју често лутали и нису имали државу, али да то данас није тако - Србија је држава свих Рома и Ромкиња који у њој живе.  

 

“Драго ми је да смо данас подарили дом за 36 деце и 34 ромске породице. Моја порука вама је да децу школујете, јер без тога нема напретка. Као што смо вам обезбедили услове за становање, исто тако као држава морамо да вам обезбедимо запослење како бисте достојанствено живели”, рекла је Михајловићева. 

 

Латинка Васиљковић, председница Општине Оџаци, захвалила је Влади Србије и потпредседници Михајловић на подршци и суфинансирању овог пројекта значајног за општину и грађане. 

 

“Овим пројектом, вредним више од милион евра, показали смо да смо као локална заједница успели да одговоримо на проблеме и изазове на терену. Раселили смо подстандардно ромско насеље и изградили станове у четири општинска насеља. Сада нам следи велики рад на терену - да Роме и Ромкиње укључимо у заједницу, децу образујемо и одрасле запослимо”, рекла је Васиљковићева. 

 

Данијел Балог, представник ромске заједнице, изразио је захвалност Министарству грађевинарства, Делегацији ЕУ и општини што су добили нове станове. 

 

“Срећни смо јер ће наша деца имати бољи живот и услове да се школују. Спасли сте нас мука”, рекао је Балог. 

 

Бранислава Жарковић из невладине организације “Хаузинг центар”, која је реализовала пројекат изградње социјалних станова у општини Оџаци, рекла је да су имали велику част али и одговорност да унапреде услове становања за ове 34 породице. 

 

“Овај пројекат значи улагање у људе, децу и будућност. Хвала корисницима на сарадњи и стрпљењу током реализације изградње станова”, рекла је Жарковићева.