RSS

You are here

Михајловићева: Србија и БиХ за брзи пут Београд – Сарајево

Србија је заинтересована да заједно са БиХ реализује пројекат изградње брзог пута Београд-Сарајево, изјавила је данас у Сарајеву потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.


Михајловићева је, након састанка са министром комуникација и саобраћаја у Савету министара БиХ Исмиром Јуском, рекла да је са Саветом министара БиХ договорено формирање заједничке радне групе која ће активирати тај пројекат.


"Желимо да градимо брзи пут Београд - Сарајево. Формираћемо заједничку радну групу која ће се бавити пројектно техничком документацијом, али и изворима финансирања", рекла је потпредседница Владе Србије и додала да би документација могла да буде готова следеће године.


Србија је, како је рекла, пре свега заинтересована за градњу деонице од Пожеге до Вишеграда. Тај брзи пут од Пожеге до Вишеграда би био дуг око 100 км, од чега би 60 км било на територији Србије, а 40 км на територији БиХ.


“Регионално повезивање је важно због стабилностити, а не само због економије”, истакла је потпредседница Михајловић.


На рути кроз Србију, како је рекла, завршена је градња аутопута од Љига до Прељине, до краја 2017. ће бити готов цео потез од Обреновца до Прељине, а у плану је и изградња деонице Прељина - Пожега.


"Ми ћемо завршити аутопут до Пожеге и заинтересовани смо за деоницу од Пожеге до Вишеграда, која би била део пута од Београда до Сарајева. Са босанске стране ће се тек разговарати којом трасом ће ићи та брза саобраћајница кроз БиХ", рекла је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе је подсетила да је идеја о изградњи пута Београд - Сарајево актуелна већ више од 10 година и да је сада право време за реализацију.


Михајловићева је данас са Јуском потписала и нови Споразум о међународном друмском превозу путника и терета, којим је либерализован превоз између Србије и БиХ.

Укинуте су дозволе за превознике из Србије и БиХ, осим дозвола за превознике из трећих земаља, а остаје да Србија и БиХ разговарају и о споразуму у области ваздушног саобраћаја.


Тренутно важећи споразум у друмском саобраћају је потписан између СР Југославије и Савета министра БиХ 2002. а ступио је на снагу 2005. године.


Новим споразумом се уређују битна питања којима се регулише та област између две суседне земље и потписнице ЦЕФТ-а споразума.


Јуско је рекао да је новим споразумом о друмском превозу прецизније дефинисана та област и да су сада ту много релаксиранији односи.


“Наши превозници сада могу несметано да пролазе између две земље”, нагласио је Јуско.

Он је, говорећи о граничним прелазима, рекао да постоји жеља обе стране да се убрза проток људи и робе, како се не би чекало пет до шест сати као што је то сада случај.


Михајловићева и Јуско су разговарали и о наставку градње моста на Дрини Љубовија – Братунац, а потпредседница Владе Србије је изразила очекивање да ће мост бити отворен следеће године. На састанку је било речи и о пројекту пруге Београд - Сарајево.