RSS

You are here

Михајловићева: Србија и Турска потписују документ о ауто-путу Београд–Сарајево

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, и министар саобраћаја, поморства и комуникација Турске, Ахмет Арслан, потписаће током посете турског председника Реџепа Тајипа Ердогана Србији писмо о намерама за јачање и проширење сарадње у области саобраћаја и инфраструктуре.

 

Овaj документ је значајан јер се њиме Турска укључује у реализацију пројекта изградње ауто-пута Београд-Сарајево. “Турска је од самог почетка подржавала овај пројекат, а сада имамо и писмо о намерама којим се потврђује спремност Турске да се активније укључи у реализацију овог пројекта. То значи да ћемо заједно са Турском дефинисати наредне кораке у реализацији овог пројект", каже Михајловићева.

 

Она додаје да се овим документом охрабрују инвестиције у транспортну инфраструктуру западног Балкана и подстиче сарадња Србије и Турске у области железничког, друмског, ваздушног и водног саобраћаја.

 

Потпредседница Михајловић подсећа да се управо у области инфраструктуре односи Србије и БиХ убрзано унапређују. “Ово није први пројекат који Србија реализује заједно са Босном, али ће бити највећи до сада, после изградње моста Љубовија-Братунац са заједничким граничним прелазом, изградње вртића и реконструкције главне улице у Сребреници и договора о заједничком одржавању мостова на Дрини”, додаје Михајловићева.

 

Она подсећа да је траса овог ауто-пута кроз Србију позната и да ће се наставити на постојећу трасу Коридора 11, на деоницу од Прељине до Пожеге, дужине 31 километар. “Од Пожеге преостаје да се изгради још 60 км ауто-пута, који ће ићи преко Ужица до Котромана на граници са Републиком Српском. Према првим проценама, изградња овог дела ауто-пута коштаће око 830 милиона евра”, каже Михајловићева.