RSS

You are here

Михајловићева: Србија може да буде лидер и у реформи катастра

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је циљ Владе у наредној години дигитализација катастра и просторних планова како би Србија, после грађевинских дозвола, и у овим областима била сврстана међу првих десет земаља света.


“Успешно смо спровели реформу грађевинских дозвола, у коју многи нису веровали, и Светска банка нас је сврстала у првих 10 у свету у тој области. Наша будућност и наш следећи циљ су е-катастар и е-планови, које планирамо да уведемо током 2018. године и где такође очекујемо да будемо међу првих 10 земаља света”, рекла је Михајловићева учествујући на представљању “Беле књиге 2017” Савета страних инвеститора.


У наредном периоду за унапређење пословног амбијента у Србији важни су и наставак спровођења Закона о конверзији и процеса реституције. “То је област у којој морамо још више да радимо у наредном периоду, без обзира на то што се Закон о конверзији увелико примењује и што је од прошлог сусрета конверзија донела значајне приходе и држави и Фонду за реституцију”, истакла је Михајловићева.


Према њеним речима, у овом послу Влада ће се ослонити на формулу која се већ показала као успешна у реформи грађевинских дозвола, а то је заједнички рад више министарстава - грађевинарства, правде и финансија. “За време претходне владе је и формирана заједничка радна група са Саветом страних инвеститора, како бисмо заједно радили на унапређењу пословног амбијента у Србији у свим областима, од пореза до грађевинарства”, рекла је Михајловићева.


Говорећи о напретку у области инфраструктуре, потпредседница Владе рекла је да је друмска и железничка инфраструктура на вишем нивоу него што је била пре три године и као следећи корак означила краће задржавање робе на границама, што утиче на цену превоза. “То је питање које морамо да решимо у наредном периоду, како нас инвеститори не би заобилазили и ишли неким другим коридорима. Зато градимо јединствене граничне прелазе са Македонијом и Босном и Херцеговином и мењамо споразуме са земљама око нас. Новац је кукавица и свесни смо да инвеститори траже највиши квалитет услуге и краће задржавање на границама”, рекла је Михајловићева.


Говорећи о реформи и модернизацији железнице и путарских предузећа, Михајловићева је оценила да Србија треба да настави аранжман са ММФ-ом јер су у реформи железнице направљени крупни кораци, као и да завршетком изградње Коридора 10 престаје потреба за функционисањем компаније „Коридори Србије“, док „Путеви Србије“ морају бити реформисани и ефикаснији. “Први пут од 1990. године компаније које одржавају путеве бирају се на тендеру, најпре на 3.000 километара државних путева, где очекујемо 30 одсто нижу цену за тај посао. Надам се да ћемо до идуће године имати и целу путну мрежу која се одржава по овом принципу”, рекла је Михајловићева.