RSS

You are here

Михајловићева: Србија се отвара, али будите одговорни јер опасност није прошла, морамо да научимо да живимо са вирусом

Србија се полако отвара и враћа нормалном животу, али опасност није прошла. Зато апелујем на грађане да буду опрезни и одговорни јер морамо да научимо да живимо са вирусом око нас”, изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, гостујући у јутарњем програму РТС-а. 

 

Она је истакла да је у време епидемије једна од основних мера била да се заустави превоз путника, али да се сада мере постепено релаксирају, те да се следећег понедељка отвара међуградски саобраћај, док ће градски саобраћај у Београду и Нишу кренути 8. маја.

 

“Саобраћај ће се фазно враћати јер је јавни саобраћај важан за људе који почињу да раде. Важно је да знамо да ово није само здравствена, већ и економска криза, те да је неопходно да се полако вратимо нормалном животу. С друге стране, теретни саобраћај функционише све време трајања епидемије и то ће нам много помоћи да економски преживимо кризу”, рекла је она.

 

Михајловићева је додала да се у складу са препорукама лекара припремају протоколи и правила за функционисање јавног саобраћаја.

 

“Постојаће тачно одвојен простор између возача и путника. Гледаће се и простор у аутобусу и возу јер је суштина да и даље нема блиског контакта међу грађанима, који ће морати да носе заштитну опрему. Важно је да послушамо препоруке, да будемо одговорни, јер највећа одговорност је на нама самима, да сачувамо здравље. Мере се кристалишу корак по корак, вакцине још увек нема, опасност је још увек ту, треба да научимо да живимо са вирусом”, закључила је Михајловићева.